• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.

Tutorstvo ŠOUM je tradicionalen projekt Študentske organizacije univerze v Mariboru (ŠOUM), ki ga organizira oddelek za Univerzitetno politiko in izobraževanje. Bistvo in namen projekta je olajšati študentom prvega letnika vključevanje v univerzitetno okolje, usmerjati mlajše študente skozi študij ter jim svetovati pri reševanju problemov, ki se jim pojavljajo v času študija.

V študijskem letu 2016/2017 pri projektu Tutorstvo ŠOUM sodeluje sedem članic:  Ekonomsko-poslovna fakulteta (EPF), Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV),  Fakulteta za naravoslovje in matematiko (FNM), Fakulteta za organizacijske vede (FOV), Fakulteta za strojništvo (FS), Filozofska fakulteta (FF) in Pravna fakulteta (PF).


Kdo je tutor?

Tutorji – vprašajte jih, ne grizejo!

Katero od naštetih stvari ste zaznali na vaš prvi študijski dan? Potne roke, suha usta, strah, preveč neznanih obrazov, prevelike predavalnice? Ste ravnokar podoživeli te občutke in želite, da bi vaš prvi dan minil v bolj sproščenem ozračju? Še vedno pogrešate kakšne študijske svetovalce? Saj jih že imate – tutorje.

Se sprašujete, kdo so študenti tutorji? Pojem je dokaj težko definirati, niso učitelji, ne inštruktorji, še najlažje bi jih označili kot prijatelje, ki vedo odgovore na vsa vprašanja o  študijskih in obštudijskih temah. Tutorji so torej tisti simpatični vsevedi, ki so za večino študentov preprosto nepogrešljivi. Opozarjajo na nevarnosti akademskega okolja, pomagajo pri izbiri predmetov in opravljanju študijskih obveznosti, poleg tega pa zagotovo vedo, kje so najboljše študentske čage.

 


Kaj počnejo tutorji

Poznamo več vrst tutorjev: uvajalni pomagajo brucem vstopiti v študentsko življenje, predmetni se ukvarjajo z vsebinami, ki predstavljajo trd oreh večini študentov, mednarodni usmerjajo tuje študente in svetujejo našim študentom pri odločitvah za študij v tujini in tutorji za študente s posebnimi potrebami. Koristi tutorjev za študente so lažje vključevanje v univerzitetno okolje, povečanje prehodnosti med letniki, pomoč pri posameznih predmetih. Študenti tutorji poznajo pasti študija iz lastnih izkušenj, zato zlahka svetujejo svojim tutorandom. Prav tako redno spremljajo študijska in obštudijska dogajanja in o njih informirajo študente preko FB profilov in e-mailov. Čeprav so socialna omrežja danes najučinkovitejše orodje obveščanja, tutorji stremijo k osebnem stiku s tutorandi. Zato redno organizirajo tutorske ure in neformalna srečanja.

Vsak, ki se je za tutorstvo odločil zaradi honorarja, bo kar kmalu ostal razočaran, saj je ta res zgolj simbolično nadomestilo za opravljeno delo. Tutorji s svojimi aktivnostmi pridobijo izkušnje javnega nastopanja, komunikacije, utrdijo študijsko znanje, spoznajo delovanje fakultete in se naučijo dela v timu. Delo pa je seveda prepleteno z druženjem, zabavanjem in raznimi izobraževalnimi delavnicami, ki prispevajo k osebni rasti posameznika.Kako postaneš tutor?

Tutor študent je lahko vsak študent, ki izpolnjuje interno določena pravila na svoji fakulteti. Zavodi navadno zahtevajo, da mora študent izpolnjevati določena pričakovanja, kot je dobro povprečje ocen, vseeno pa je želja in zagnanost tista, ki naredi študenta tutorja najuspešnejša. Razpisi za nove tutorje se načeloma odprejo ob koncu študijskega leta, po opravljenih razgovorih pa so znani rezultati in končna ekipa tutorjev, ki bo pomagala sovrstnikom v prihodnjem študijskem letu. Tutorje koordinira in vodi »koordinator tutorjev«, lahko bi mu rekli šef med tutorji na svoji fakulteti. Vloga koordinatorja je usklajevanje in preverjanje sprotnega dela ekipe tutorjev. Le-ti tako tekom študijskega leta odgovarja na zastavljena vprašanja, organizirajo učne ure, kjer rešujejo še posebej zahtevne naloge ali nejasnosti pri podanih, študente pripravljajo na izpitno obdobje in skrbijo, da imajo študentje vseh letnikov osebo na katero se lahko obrnejo ob opaženem problemu.


Da pa vse ni le trdo delo …

Zaradi neizmerno velikega vložka, ki ga tutorji namenijo kolegom iz stroke, ekipa oddelka za Univerzitetno politiko in izobraževanje skrbi, da delo tutorjev ni zgolj delo ampak sledi reku: »Prijetno s koristnim«. Tutorji imajo že na začetku študijskega leta možnost dodobra spoznati lastno ekipo in tutorje drugih fakultet na delovno-motivacijskem vikendu. Le-ta, lahko bi rekli, da že tradicionalno, poteka na Ribnici pri Pohorju, kjer tutorje sedmih fakultet združujejo team-building igre, vsebinska predavanja prej omenjenega oddelka Študentske organizacije Univerze v Mariboru in vsebinske delavnice. Vsaka fakulteta mora namreč pripraviti sklop predavanj, ki se navezuje na njihovo stroko in je ob enem interesantna tudi za druge udeležence. Na delovno-motivacijskega vikendu se prav tako določijo skupi projekti, ki jih bodo tutorji v povezavi z ŠOUM-om izvajali tekom študijskega leta. Tako smo v letošnjem letu za vas pripravili Kostanjev piknik, v maju pa sledi še zdrav zajtrk. Takšni projekti so za projekt tutorstva pomembni, saj povezujejo ekipo samo in omogoča povezovanje samih tutorjev s študenti, ki se morda z njihovim delom še niso srečali.

Tutorji ŠOUM

Fakulteta za naravoslovje in matematiko

Vsebine

 • Fakulteta za naravoslovje in matematiko
 • Ekonomsko - poslovna fakulteta
 • Filozofska fakulteta
 • Pravna fakulteta
 • Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
 • Fakulteta za organizacijske vede
 • Fakulteta za strojništvo

Fakulteta za naravoslovje in matematiko

Na FNM je vzpostavljen sistem tutorstva, ki se je izkazal za izjemno učinkovitega. Tutorstvo je vodenje, usmerjanje in motiviranje študentov novincev in poteka na vseh oddelkih, torej na biologiji, matematiki, fiziki, kemiji in tehniki. Cilj tutorstva je izboljšati kvaliteto znanja in okrepiti medgeneracijsko sodelovanje ter študentom omogočiti napredovanje na akademskem področju. Tutorje poiščite v tutorski sobi na fakulteti.

 

Koordinator:

Marko Šterk

Tutorji:

Katja Zemljič

Domen Paul

Jakob Murko

Urban Marhl

Barbara Gašparič

Katarina Domjan

Lucija Januš

Alen Napotnik

Vesna Postružnik

Eva Jovan

Larisa Gorenjak