• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Svet za študentska vprašanja podpira predlog ZViS-1 //

Svet za študentska vprašanja podpira predlog ZViS-1

Spremembe v visokem šolstvu

11.2.2014 2:00:05 PM
Na drugi seji Sveta Vlade RS za študentska vprašanja so člani obravnavali predlog novega zakona o visokem šolstvu. Vsi prisotni so se strinjali, da je predlog zakona o visokem šolstvu korak v pravo smer, saj je celostna in sistemska ureditev področja nujna. Zato so podprli umestitev predloga v vladno in parlamentarno proceduro.

 

Predlog ZViS-1 je v večji meri usklajen z vsemi deležniki Sveta za študentska vprašanja, zato so člani Sveta danes podprli njegovo umestitev v vladno in parlamentarno proceduro.


Kljub temu pa ostaja še nekaj odprtih vprašanj, o katerih bodo člani Sveta v prihodnje še razpravljali. Gre zlasti za razmerje med številom mest, ki jih fakultete razpišejo za posamezen študijski program, za brezplačni in plačljiv študij. ŠOS še vedno vztraja, da dovoljeni obseg plačljivega študija ne sme presegati 20 odstotkov glede na število vpisanih študentov na brezplačni študij. Predsednik Sveta, dr. Pikalo je študentom zagotovil, da bodo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) možnosti o morebitnem nižjem deležu ponovno preučili, tekom postopka sprejemanja ZViS pa bodo na ŠOS aktivno sodelovali.


Obravnavan je bil tudi nov predlog sistema financiranja, ki ga predlog ZViS vpeljuje. Predstavniki študentov menijo, da bilo potrebno povečati sredstva, namenjena za motivacijo institucij za razvoj kakovosti, ki so po mnenju ŠOS prenizka.


Predstavniki MIZŠ in ŠOS so se dogovorili za nadaljevanje procesa dopolnitev ZViS-1 s ciljem, da se področje visokega šolstva optimalno uredi za vse ključne deležnike.

Predstavniki študentov menijo, da bilo potrebno povečati sredstva, namenjena za motivacijo institucij za razvoj kakovosti, ki so po mnenju ŠOS prenizka.
Predstavniki študentov menijo, da bilo potrebno povečati sredstva, namenjena za motivacijo institucij za razvoj kakovosti, ki so po mnenju ŠOS prenizka.
Prenesi v: