• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
V opozorilo vladi: JAVNI POTNIŠKI PROTEST //

V opozorilo vladi: JAVNI POTNIŠKI PROTEST

Od besed politikov bomo (na)stradali mladi.

29.5.2014 9:31:15 AM
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) skupaj z Dijaško organizacijo Slovenije (DOS) znova poziva predsednico vlade mag. Alenko Bratušek, da naj drži dano besedo in takoj zagotovi manjkajoča sredstva v višini 13 milijonov evrov, ki so potrebna za nemoteno izvajanje subvencioniranega prevoza dijakov in študentov do konca letošnjega leta. Gre za grobo kršitev priborjene pravice mladih in njihovih družin do subvencioniranega prevoza, zato smo v ŠOS in DOS pripravljeni te pravice z vsemi možnimi sredstvi in pritiski tudi braniti.

 

Ker do danes, kljub javnim zagotovilom Vlade RS ni zagotovljenih sredstev do konca leta smo se na ŠOS in DOS odločili, da protestiramo proti takšnemu odnosu do mladih. S protestom, ki bo v torek 3. junija 2014 želimo jasno pokazati nestrinjanje s takšnim ravnanjem, predvsem pa želimo s podporo mladih doseči, da nam trenutna odhajajoča politična elita zagotovi potrebna sredstva za subvencioniran prevoz do konca leta 2014, ne le za meseca maj in junij. Nesprejemljivo je, da bodo starši morali plačevati tudi po 100 EUR na mesec več, da se bodo njihovi otroci sploh lahko pripeljali do šole!

Ne moremo sprejeti parcialnih rešitev, s katerimi si politika kupuje politični mir pred parlamentarnimi volitvami. Medtem ko bomo poslušali prazne besede v sklopu volilne kampanije pa bomo mladi postali kolateralna škoda, ki bo plačevala za njihove napake. Ne bomo se sprijaznili z gasilskimi ukrepi, ki gasijo le nesposobnost Vlade in nikakor ne problemov mladih.

S podpisom pogodb med Ministrstvom za infrastrukturo in prostor ter izvajalci cestnega in železniškega prometa se je sicer sprostila prodaja vozovnic za dijake in študente, kar v ŠOS in DOS pozdravljamo. Pa vendar takšna delna odločitev, ki ureja le akuten problem za tekoči in naslednji mesec, ni pravzaprav nobena rešitev. Ves čas smo odločno opozarjali, da zagotovitev finančnih sredstev za subvencioniran prevoz dijakov in študentov ne sodi samo pod tekoče posle vlade, ampak je tudi priborjena pravica mladih, ki te subvencije koristimo. Za odvzem teh pravic s strani vlade pa ni nobene racionalne in legitimne podlage.

Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: “V ŠOS smo ves čas poudarjali, da so protesti legitimno, a zadnje sredstvo za dosego pravic mladih, torej ko so izčrpane res že vse možnosti za  dialog ter nujne rešitve. Od besed politikov bomo (na)stradali mladi.  Zato je prav, da naše pravice branimo in tudi zagovarjamo sami. Vsi za vse!«
 

Ne bomo se sprijaznili z gasilskimi ukrepi, ki gasijo le nesposobnost Vlade in nikakor ne problemov mladih.
Ne bomo se sprijaznili z gasilskimi ukrepi, ki gasijo le nesposobnost Vlade in nikakor ne problemov mladih.
Prenesi v: