• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Obljuba dela dolg. Plačujemo ga mladi. //

Obljuba dela dolg. Plačujemo ga mladi.

Predsednik ŠOS spregovoril o položaju mladih.

9.7.2014 9:42:00 AM
Na včerajšnji novinarski konferenci je predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žiga Schmidt spregovoril o položaju mladih. V času volilnih kampanj se za svoja mesta v parlamentu potegujejo predstavniki kar sedemnajstih političnih strank, odnos politike do mladih pa vedno znova razočara.

 

Zaradi slabega socialnega položaja mladih v zadnjem času politično krizo občutimo tudi na Študentski organizaciji Slovenije, saj ne moremo sodelovati z vlado, ki ni stabilna in ne uspe uspešno izpeljati svojega mandata do konca. V kolikor želimo pristopiti k reševanju problemov mladih sistemsko potrebujemo vlado z jasno vizijo in iskreno željo po ureditvi položaja mladih. S padcem prejšnje vlade so tako zastali tudi predlogi Zakona o visokem šolstvu in predloga Zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov ter Zakon o bivanju, prav tako pa se je ustavilo delo na ostalih pomembnih področjih.


Političnim strankam smo pretekli teden poslali anketni vprašalnik o aktualni študentski in mladinski problematiki. Osredotočili smo se predvsem na področje stanja v slovenskem visokem šolstvu, štipendijske politike, aktivne politike zaposlovanja mladih in o participaciji mladih pri soodločanju. Na podlagi odgovorov političnih strank smo bili razočarani in zaskrbljeni, saj ugotavljamo, da nobena od političnih strank ni podala natančnih odgovorov ali izkazala jasno izdelane vizije na področju študentske in mladinske problematike. Stranke v svojih odgovorih poudarjajo znane načelne in splošne cilje, o katerih se vsi deležniki vedno strinjamo, kasneje pa se razidemo pri ubiranju različnih poti do teh ciljev Mladi volivci bi morali imeti možnost, da se predstavijo jasne rešitve in konkretni ukrepi na podlagi katerih bi se lahko lažje odločili. Le to je način, da se zmanjša apatijo mladih in poveča zanimanje za aktivno participiranje pri soodločanju.


Pozdravljamo pa soglasno podporo in zavezo vseh političnih strank pri reševanju problematike volunterskih pripravništev in pri sprejemanju ukrepov za lažjo pridobitev stanovanj za mlade ter mlade družine. Vse politične stranke pa so se prav tako strinjale z razširitvijo Ekonomsko-socialnega sveta in vključitvi mladih v procese odločanja o najpomembnejših odločitvah.


Žiga Schmidt: »Mladi z neudeležbo na volitvah nikakor ne izkazujemo nasprotovanja ali nestrinjanja z politiko, saj je politika s takšnim načinom izkazovanja zelo zadovoljna. Naša dolžnost je, da se volitev udeležimo in pokažemo kako pomemben del volilnega telesa predstavljamo.«

V času volilnih kampanj se za svoja mesta v parlamentu potegujejo predstavniki kar sedemnajstih političnih strank, odnos politike do mladih pa vedno znova razočara.
V času volilnih kampanj se za svoja mesta v parlamentu potegujejo predstavniki kar sedemnajstih političnih strank, odnos politike do mladih pa vedno znova razočara.
Mladi z neudeležbo na volitvah nikakor ne izkazujemo nasprotovanja ali nestrinjanja z politiko. Naša dolžnost je, da se volitev udeležimo in pokažemo kako pomemben del volilnega telesa predstavljamo.
Mladi z neudeležbo na volitvah nikakor ne izkazujemo nasprotovanja ali nestrinjanja z politiko. Naša dolžnost je, da se volitev udeležimo in pokažemo kako pomemben del volilnega telesa predstavljamo.
Prenesi v: