• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Prazne obljube ne bodo pomagale študentom //

Prazne obljube ne bodo pomagale študentom

Predstavniki ŠOS so se sestali z ministrico Anjo Kopač Mrak

11.11.2014 10:11:16 AM
V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) smo na včerajšnjem sestanku z ministrico Anjo Kopač Mrak temeljito pregledali predlagano ureditev študentskega dela in jo osvetlili tudi z dijaške in študentske perspektive ter slabega socialnega položaja mladih v Sloveniji. Prvič, odkar je vlada napovedala parcialno poseganje v študentsko delo, ki mu v ŠOS odločno nasprotujemo, se je na strani ministrstva pokazala tudi pripravljenost za vzporedno implementacijo drugih - za študente in dijake ključnih - rešitev.


Na sestanku z ministrico smo podrobno predstavili socialni položaj mladih in razmere, v katerih mladi v Sloveniji danes prehajajo na trg dela. Študentsko delo večini slovenskih dijakov in študentov še vedno predstavlja edini vzvod, s katerim rešujejo svoj socialni položaj. Hkrati preprečuje elitizacijo visokega šolstva in predstavlja možnost zagotavljanja boljše prihodnosti mladih, ki izhajajo iz socialno šibkejših okolij. Naj spomnimo, da le 20 % dijakov in študentov prejema štipendijo, ki v povprečju znaša zgolj 180 EUR, medtem ko mesečni strošek študenta presega 600 EUR. Povprečen mesečni zaslužek študentov in dijakov, ki opravljajo študentsko delo, znaša 250 EUR. Študentsko delo je tako, zaradi nesposobnosti politike, že nekaj časa edini način, ki študentom in dijakom omogoča, da si sami zapolnijo luknjo v denarnicah ter z njim tudi pridobivajo še tako potrebne delovne izkušnje.

Na ŠOS smo poudarili, da enostransko poseganje oz. podvojitev skupne obremenitve študentskega dela nikakor ni sprejemljiva, če istočasno študentom in dijakom ne zagotovimo minimalne urne postavke, javno veljavnih in priznanih delovnih izkušenj ter dviga posebne osebne olajšave (študentska olajšava) v sklopu dohodnine, ki bo vsaj delno omilila omenjen poseg. Poleg tega smo zahtevali, da pred sprejemanjem zakona na Vladi, skupaj z ministrstvom temeljito analiziramo predlagano spremembo in obenem skupaj uskladimo višino obremenitve ter dajatve iz naslova študentskega dela.

Študentje smo od sestanka zaman pričakovali vsaj minimalno zavezo ministrice Anje Kopač Mrak, da predlagane spremembe, pod pretvezo nujnih ukrepov, ne bodo posredovane na Vlado RS, dokler ne bodo usklajene z ostalimi ukrepi, predvsem pa z reprezentativnimi organizacijami študentov in dijakov.

Predsednik ŠOS Žiga Schmidt:  »Od resornih ministrstev tekom dneva pričakujemo natančne izračune in analize posledic predlaganih posegov, k čemur se je ministrica na sestanku tudi zavezala. Upamo, da se bodo držali dogovorjenega. Pogajanja z ministrstvom bomo nadaljevali predvidoma v sredo, ko pričakujemo, da nam bodo na ministrstvu pripravljeni v večji meri prisluhniti ter podati konkretne zaveze o nadaljnjih korakih.«

 

Le 20 % dijakov in študentov prejema štipendijo, ki v povprečju znaša zgolj 180 EUR, medtem ko mesečni strošek študenta presega 600 EUR.
Le 20 % dijakov in študentov prejema štipendijo, ki v povprečju znaša zgolj 180 EUR, medtem ko mesečni strošek študenta presega 600 EUR.
Prenesi v: