• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
NAKVIS sprejet v evropsko združenje ENQA //

NAKVIS sprejet v evropsko združenje ENQA

Ob mednarodnem priznanju NAKVIS študenti pričakujemo dvig kulture kakovosti

19.3.2015 1:08:30 PM
Iz Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) so včeraj sporočili, da je bil NAKVIS sprejet v evropsko združenje agencij za zagotavljanje kakovosti v visokem šolstvu – ENQA.

 

To agencijo umešča ob bok uveljavljenim agencijam in daje priznanje, da je sistem zagotavljanja kakovosti v Sloveniji na dobri poti. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) smo novice še posebej veseli, saj je prav za študente ključnega pomena to, da se kakovost visokošolskih zavodov dosledno spremlja, preverja in nadgrajuje. Prav tako pa smo bili prav na ŠOS ključni pobudniki zakonodajnih sprememb, ki so omogočile ustanovitev neodvisne agencije. Ob njeni mednarodni uveljavitvi upamo, da se bodo vsi visokošolski deležniki čedalje bolj zavedali pomena kulture kakovosti v visokem šolstvu.
 
Sprejem v ENQA je bil ob ustanovitvi eden ključnih strateških ciljev NAKVIS, kot tudi ReNPVŠ 2011-2020. Poleg tega je NAKVIS že vpisan v evropski register agencij – EQAR. To mednarodno priznanje agencije pomeni, da deluje skladno z evropskimi standardi in da so postopki, ki jih vodi, evropsko primerljivi. Za študente je še posebnega pomena to, da so diplome, podeljene na institucijah, akreditiranih s strani agencije, sprejete kot kakovostne ter zadoščajo evropskim standardom.
 
NAKVIS sicer deluje od leta 2010 in že od same zasnove agencije smo študente tesno vpeti v njegovo delovanje. Prav ŠOS je namreč najbolj glasno zahteval ustanovitev neodvisne javne agencije za kakovost v visokem šolstvu, saj je predhodno s tem povezane naloge opravljal Svet za visoko šolstvo, ki pa so ga bremenile številne domneve o pristranskosti in konfliktu interesov vodilnih članov.
 
Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Na ŠOS želimo s sodelovanjem pri delu NAKVIS ne samo opravljati posamezne naloge znotraj sistema zagotavljanja kakovosti, pač pa tudi promovirati pojem »kulture kakovosti« med študenti. S tem namenom organiziramo tudi usposabljanja za študente, ki delujejo kot presojevalci kakovosti. Do sedaj se jih je udeležilo že več kot 50 študentov. Do danes je okoli 30 študentov sodelovalo pri presojah kakovosti, ki jih izvaja NAKVIS. V Svetu NAKVIS smo imeli že 6 predstavnikov (sočasno sta člana 2 študenta), nekaj naših študentov pa sodeluje tudi pri mednarodnih presojah kakovosti.«
 
Trenutno je ena največjih groženj za nemoteno delovanje NAKVIS nezadostno financiranje, zato tudi ob tej priložnosti na ŠOS pozivamo Vlado, da zagotovi dovolj sredstev za nemoteno delovanje agencije in njen nadaljnji razvoj.

S sprejetjem v ENQA je NAKVIS dobil priznanje za dobro opravljeno preteklo delo
S sprejetjem v ENQA je NAKVIS dobil priznanje za dobro opravljeno preteklo delo
Prenesi v: