• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Minuta molka za 147 študentov //

Minuta molka za 147 študentov

Minuta molka za 147 študentov, ubitih v napadu na Garissa University College v Keniji

23.4.2015 12:50:53 PM
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), članica evropske zveze študentskih organizacij (European Students' Union – ESU) se pridružuje pozivu Evropskega združenja univerz (European University Association – EUA) k izkazanemu spoštovanju do preminulih kenijskih študentov – z minuto molka v ponedeljek, 27. aprila ob 12. uri.

 

Kljub temu, da je 27. april v Sloveniji dela prosti dan in se ne bomo mogli pridružiti simbolični prekinitvi študijskega procesa, pozivamo vso akademsko skupnost, da se ob tej uri spomni preminulih študentov, s hvaležno mislijo, da lahko študiramo v miru.
 
ESU, ki združuje 47 nacionalnih študentskih organizacij, med njimi tudi ŠOS, se pridružuje pozivu EUA k počastitvi spomina na 147 preminulih študentov, ubitih v napadu na Garissa University College v Keniji, 2. aprila letos. Vse evropske visokošolske institucije in celotno akademsko skupnost pozivajo, da počastijo spomin na preminule študente z minuto molka v ponedeljek, 27. aprila, ob 12. uri po srednjeevropskem času.
 
Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Ker je 27. april v Sloveniji dela prosti dan in študijski proces ne bo potekal, se žal akciji ne bomo mogli organizirano priključiti s simbolično prekinitvijo študijskega procesa. Vseeno pozivamo vso akademsko skupnost, da se ob tej uri v tišini spomni preminulih študentov. Kljub oviram, s katerimi se srečujemo v visokošolskem izobraževanju pri nas, moramo biti vseeno hvaležni za to, da lahko študiramo v miru in izražamo svoja stališča ne, da bi bili zaradi tega kakorkoli ogroženi ali preganjani.«
 
Kljub temu, da napad na študente v Keniji izstopa po samem načinu in velikem številu žrtev, pa opozarjamo, da se napadi na akademsko skupnost po svetu dogajajo praktično vsak dan. Vsako dejanje nasilja je v nasprotju s temeljnimi vrednotami univerze, ki izhaja iz svobode mišljenja in izražanja, strpnosti ter enakopravnosti. Prav tako pa pušča uničujoč vpliv na raziskovanje in poučevanje ter tako dolgoročno škodi ne samo znanstvenemu in kulturnemu napredku, ampak pa tudi razvoju demokratične družbe.
 
Na ŠOS ob tem opozarjamo na pravico do izobraževanja pod enakimi pogoji za vse posameznike, ne glede na njihovo versko ali politično prepričanje ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Prenesi v: