• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Sredstva za mobilnost bodo zagotovljena //

Sredstva za mobilnost bodo zagotovljena

Študenti, ki se odpravljajo na mobilnost v tujino bodo še naprej prejemali dodatek.

8.6.2015 1:06:05 PM
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je uspela od pristojnih ministrstev – MDDSZEM in MIZŠ – dobiti zagotovilo, da bodo študenti, ki se odpravljajo na mobilnost v tujino še naprej prejemali dodatek.

 

V začetku maja smo od Univerze v Ljubljani prejeli obvestilo, da Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije s strani MDDSZEM ni dobil sredstev za izvedbo razpisa, ki je študentom programa Erasmus+ omogočal 150 EUR mesečnega dodatka. Na MDDSZEM in MIZŠ smo takoj naslovili poziv, naj zagotovijo nujno potrebna sredstva za mobilnost. Po sestankih z ministricama v petek in danes smo prejeli zagotovilo, da bodo sredstva zagotovili s prerazporeditvami, dodatek za študente pa ostaja.
 
Spomnimo: Od Univerze v Ljubljani smo prejeli informacijo, da Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM) ni zagotovilo sredstev, s katerimi bi Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije razpisal dodatne štipendije k Erasmus+ finančni pomoči. Študenti lahko odidejo na Erasmus izmenjavo na vseh treh stopnjah študija, štipendijo (višina te se giba med 300 in 500 EUR mesečno) pa prejmejo za najmanj 3 in največ 10 mesecev mobilnosti. Ob tem so bili do sedaj upravičeni do dodatka nacionalne države, ki je v Sloveniji znašal 150 EUR mesečno. Gre za dodatna sredstva, ki naj bi slovenskim študentom pomagala kriti visoke stroške, povezane z bivanjem v tujini. Ravno ta sredstva so marsikomu olajšala odločitev za mobilnost oz. to sploh omogočila. Po podatkih zadnje raziskave Eurostudent (2013) so namreč ravnofinančne ovire ključne za ne-odločanje za mobilnost v času študija.
 
Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Na ŠOS smo opozorili, da bo imelo ukinjanje dodatne finančne pomoči za posledico manj mobilnih študentov in poglabljanje socialnih razlik, saj bi si mobilnost lahko privoščili le premožnejši. Na obe ministrstvi smo naslovili jasne zahteve po zagotovitvi sredstev za dodatek. Po sestankih v petek in danes študentom sporočamo, da bodo sredstva za dodatek, po zagotovilih ministric, zagotovljena in jih spodbujamo k odločitvi za mobilnost.«

 

 

Prenesi v: