• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
ŠOS podpira podaljšanje izvajanja SŠP //

ŠOS podpira podaljšanje izvajanja SŠP

Študentska organizacija Slovenije podpira ponovno uvedbo daljšega intervala za koriščenje subvencionirane študentske prehrane (SŠP)

15.7.2015 4:57:05 PM
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) podpira predloge, ki vodijo v izboljšanje položaja študentov, tako tudi predlog, da bi se podaljšal interval, ko študenti lahko koristijo subvencionirajo študentsko prehrano (SŠP), o čemer danes poteka razprava v Državnem zboru.

 

ŠOS je lani, ob pripravi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o subvencioniranju študentske prehrane, tudi sam podal vsebinsko podprt predlog za podaljšanje časovnega intervala koriščenja SŠP.

ŠOS je lani, ob pripravi amandmajev k spremembam zakona, ki ureja področje SŠP, podal vsebinske obrazložitve za podaljšanje časovnega intervala koriščenja SŠP, vključno s preračunom potencialnih dodatnih finančnih obremenitev za proračun. Na tem mestu se ne moremo strinjati z oceno ministrice Kopač Mrak, da bi podaljšanje časovnega intervala do 22. ure pomenilo 1,2 milijona evrov dodatnih stroškov. Ta ocena namreč temelji na stanju pred skrajšanjem časovnega intervala. Upoštevati pa je potrebno tudi to, da se je del študentov, uporabnikov SŠP že prenesel v interval pred 20. uro, ki trenutno velja, torej se število uporabnikov ne bi povečalo za celo število, ki je veljalo pred omejitvijo. Poleg tega na ŠOS tudi v splošnem beležimo upad koriščenja SŠP, ki ga poleg ukrepom ZUJF pripisujemo tudi drugim spremembam sistema SŠP (npr. zmanjševanja števila ponudnikov »hitre prehrane«), kot tudi številčnemu upadu študentske populacije. Po naših izračunih znaša tako prihranek iz naslova SŠP od leta 2013 do danes že slabih 6 milijonov evrov.

Predlog ŠOS lani sicer ni bil sprejet, kljub temu, da ni bilo čutiti ostrega nasprotovanja sami vsebini predloga (razvidno tudi iz magnetogramov), prevladal je predvsem strah pred finančnimi posledicami, za kar pa ima ŠOS pripravljene preračune, na podlagi katerih bi lahko izvedli dokaj natančno oceno finančnih posledic na proračun.

 

 

Prenesi v: