• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Mariborski študenti tokrat pomagali v Pomurju //

Mariborski študenti tokrat pomagali v Pomurju

Študentska delovna brigada je letos potekala v občini Dobrovnik

27.7.2015 10:00:31 AM
Okoli 40 študentov, ki so se pridružili letošnji delovni brigadi Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), se je 14 dni mudilo v Občini Dobrovnik, kjer so pomagali domačinom pri odpravljanju posledic poplav.

 

Študenti v Dobrovniku, ki je bil lani priča kar šestim poplavam, pomagajo pri sanaciji poškodovanih propustov, ograj in mostov, popravljajo in barvajo klopi in objekte, urejajo protipoplavni nasip okoli romskega naselja. Pomagajo tudi pri urejanju gozdne učne poti okrog Bukovniškega jezera in nudenju podpore socialno ogroženim družinam. V teh krajih namreč vlada visoka brezposelnost, še posebej pri mladih, saj jih je skoraj polovica brez dela.

»Z opravljanjem družbeno koristnih del želimo med študenti širiti kulturo humanitarnosti. Pokazati jim želimo, da za dobro vzdušje niso potrebne le materialne stvari, temveč pomoč tistim, ki jo potrebujejo,« je povedala vodja projekta Nina Černel. »Hkrati želimo spodbujati solidarnost do soljudi in medbrigadirji ustvarjati občutek, da so s svojo prostovoljno pomočjo pripomogli k lažjemu in boljšemu življenju občanov,« je dodala.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, se je študentom v soboto opoldne ob Bukovniškem jezeru pridružil predsednik Pahor. Skupaj z brigadirji je dokončal most, ki je bil v lanskih poplavah popolnoma uničen, nato pa se jim je pridružil pri urejevanju turistične poti okoli jezera.

Študentska delovna brigada je največji prostovoljni projekt ŠOUM in se letos tudi ponaša z nazivom »naj mladinski projekt«. Med poletnimi počitnicami se tako vsako leto zbere približno od 40 do 50 študentov, ki so pripravljeni prostovoljno pomagati prebivalcem krajev, ki so jih prizadele naravne nesreče ali pa so demografsko ogroženi.

Prvo brigado so pripravili leta 1999, ko so študentje pomagali pri popotresni obnovi Bovca. Lani pa so pomagali prizadetim zaradi žleda v Čepovanu in Lokovcu.

 

 

 

Brigadirji med popravilom mosta.
Brigadirji med popravilom mosta.
Prenesi v: