• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Mednarodni dan mladih - 12. avgust //

Mednarodni dan mladih - 12. avgust

Letošnji mednarodni dan mladih posvečen spodbujanju aktivnega državljanstva

12.8.2015 10:46:24 AM
Letošnji mednarodni dan mladih se osredotoča na spodbujanje družbene angažiranosti mladih oz. aktivno državljanstvo, kar je tudi glavni cilj strategije Združenih narodov na področju mladine na vseh ravneh.

 

Cilj mednarodnega dneva mladih je postaviti mladinsko tematiko v ospredje in z njo seznaniti mednarodno skupnost. Prav tako je pomembno prepoznavanje mladine kot partnerja, kar je do sedaj na žalost neizkoriščen potencial, poudarjajo v Mestnem mladinskem svetu Maribor.

Kot opozarjajo, mladina nima resničnega dostopa do političnega udejstvovanja in odločanja, nima ekonomske moči in je tudi omejena pri navezovanju stikov. Prav tako nima možnosti za izboljšanje svojega položaja.

V svetu so prepričani, da so mladi priložnost in napredek družbe. Sodelovanje z mladimi na globalni ravni po njihovem mnenju prinaša večjo kakovost bivanja in nova znanja. Zato svet v sodelovanju s partnerji prvič prireja dogodek na Mariborskem otoku z namenom ozaveščanja o pomenu mladih in državljanskem udejstvovanju.

Na probleme mladih bo simbolično opozoril tudi Mladinski svet Slovenije z novinarsko konferenco in izpustom balonov z zapisanimi neizpolnjenimi obljubami.

Generalna skupščina ZN je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih z namenom, da mladi ob tej priložnosti opozorijo na svoj položaj, vlogo in težave, s katerimi se soočajo.

Prenesi v: