• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Študenti brez postelj? //

Študenti brez postelj?

V ŠOS opozarjajo na pomanjkanje študentskih sob in pozivajo pristojne k zakonski ureditvi

22.9.2015 10:36:41 AM
V ŠOS so opozorili na bivanjsko problematiko študentov, ki je posebej pereča na primorski univerzi. ŠOS poziva pristojno ministrstvo, da rešitev vnesejo v zakon o visokem šolstvu in da se pravice vežejo na status študenta.

 

 

Predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žiga Schmidt je poudaril, da je v univerzitetnih središčih v novem študijskem letu na voljo 14.599 postelj, in sicer za sprejem 5300, ostale pa za podaljšanje bivanja. Tako je v študentskih domovih na voljo 10.757 postelj, ostale pa so v dijaških domovih, zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih, je dejal Schmidt in dodal, da okrog 24 odstotkov slovenskih študentov živi v študentskih domovih.

Povpraševanje po subvencioniranjem bivanju je po njegovih navedbah veliko in ponekod presega razpoložljiva mesta. Poleg iskanja primernih kapacitet pa se študentje pri urejanju bivanja srečujejo s številnimi birokratskimi zapleti, ki otežujejo in upočasnjujejo postopke. Za poenostavitev teh postopkov v ŠOS predlagajo ukinitev cenzusa na družinskega člana, prilagoditev višine subvencije socialnemu stanju študenta (uvedba razredov) in izključitev uspešnosti pri študiju. Edino merilo za subvencionirano bivanje študentov naj bo status študenta, je poudaril Schmidt.

Največ težav z iskanjem primerne in cenovno dostopne nastanitve imajo namreč še vedno študentje primorske univerze. Kot je spomnil predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Seit Demiri, je v študentskih domovih nastanjenih 14 odstotkov študentov od skupaj 6600, kolikor jih študira na tej univerzi.

"Naši študentski domovi dobijo 1800 vlog, sprejmejo pa nekaj čez 800 študentov v študentskih in dijaških domovih, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih," je pojasnil Demiri in poudaril, da se kapacitete za bivanje študentov niso gradile vse od ustanovitve primorske univerze leta 2003.

Ker ni dovolj razpoložljivih kapacitet v študentskih domovih, morajo študenti iskati sobe na trgu, po Demirijevih besedah pa bi potrebovali najmanj 300 dodatnih postelj. V Kopru je najdražje, za posteljo morajo pri zasebniku odšteti 192 evrov oz. s subvencijo 160 evrov. Rešitev vidi v številnih praznih objektih, ki so v lasti Družbe za upravljanje bančnih terjatev, ali pa prenovi samskega doma Tomos, v javno-zasebnem partnerstvu in drugo.

Da so pogoji bivanja pri zasebnikih ponekod zelo slabi, ker nad tem nihče ne izvaja pravega nadzora, je opozoril študent Mirko Ilič.

Ob tem se sogovorniki sprašujejo, kam gre denar od dodatne koncesijske dajatve iz naslova študentskega dela (dva odstotka), ki je namenjen za izgradnjo dodatnih kapacitet in letno znaša štiri milijone evrov.

Prenesi v: