• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Študentsko delo ostaja enako obremenjeno //

Študentsko delo ostaja enako obremenjeno

DZ s spremembami Zujfa ohranil višino obremenitve študentskega dela

19.11.2015 12:24:04 PM
Državni zbor je s 60 glasovi za in nobenim proti sprejel spremembe zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerimi je ohranil višino obremenitve študentskega dela, minimalno urno postavko ter višino koncesijskih dajatev.

 

Z zadnjimi spremembami zakona za uravnoteženje javnih financ se je namreč po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo Petra Pogačarja pomembno uredila problematika študentskega dela. Spremembe so namreč uvedle plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno zavarovanje od študentskega dela. Skladno s tem se je ustrezno prilagodila tudi višina in način delitve koncesijske dajatve, ki je namenjena sofinanciranju štipendij.

Na zahtevo Študentske organizacije Slovenije je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tedaj v zakon vneslo varovalko, po kateri bi se koncesijska dajatev s 1. januarjem 2016 znižala s 16 odstotkov na 9,59 odstotka, če bi bil upad študentskega dela višji od 15 odstotkov. A se to po Pogačarjevih besedah na srečo ni zgodilo, zato višina obremenitve študentskega dela ostaja na sedanji ravni.

Spremembe Zujfa tako ohranjajo sedanjo ureditev in obremenitev študentskega dela, ohranjajo socialno varnost študentov, minimalno urno postavko in višino koncesijskih dajatev, s katerimi se delno financirajo tudi štipendije, je še pojasnil državni sekretar.

Podporo zakonskemu predlogu so napovedali v večini poslanskih skupin, poleg koalicijskih SMC, DeSUS in SD še v opozicijskih NSi in skupini nepovezanih poslancev. Menili so namreč, da varovalka v zakonu ni več potrebna, saj se je izkazalo, da upad študentskega dela ni bil višji od 15 odstotkov.

Da se bodo glasovanja vzdržali, pa so napovedali v SDS. Kot je dejala strankina poslanka Suzana Lep Šimenko, namreč ni prav, da se takšna vsebina ureja v interventnem zakonu, ampak bi se morala v sistemskem. Podobnega mnenja je bila Alenka Bratušek (NP), ki pa je kljub temu napovedala podporo predlogu.

Omenjenim spremembam so manj naklonjeni v ZL. Študentsko delo namreč po besedah vodje poslanske skupine ZL Luke Mesca ostaja ena najbolj prekarnih oblik dela, zato je vlado pozval, naj ob obdavčitvi študentskega dela razmisli tudi o urejanju statusa in socialnih pravic študentov. Ker pa se iz koncesij financirajo štipendije, v ZL zakonu kljub vsemu ne bodo nasprotovali, je pred glasovanjem še napovedal Mesec.

 

Prenesi v: