• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Ne čakajte, izpitno obdobje se bliža //

Ne čakajte, izpitno obdobje se bliža

Študent, študentka, naj ti bo pot čez izpitno obdobje lažja.

6.1.2016 12:37:06 PM
Nervoza in živčkanje sta stalni pojav izpitnega obdobja pri večini študentov. Težko se je obojega kar rešiti, lahko pa ju zelo omilimo. Kako?

 

Izpitno obdobje se začenja 25. januarja. Čeprav se to trenutno zdi še oddaljeno, verjemite, da bo do takrat ponovno prehitro minilo. Nekatere čakajo v januarju še seminarske naloge, zagovori kakšnih vaj, šele potem izpiti. Drugi, tisti bolj redki, so z večino obveznostmi že zaključili in iz dneva v dan podaljšujejo božično novoletne počitnice.

Vsi vemo, kako je, živci so na udaru tako ali drugače. V času izpitnega obdobja nam je vsem naenkrat žal, da se nismo učili sproti. Pa tako fina zaobljuba, kot se nam je zdela ob koncu prejšnjega letnika. Letos pa ponovno ista pesem. Še teden, dva ali tri, potem pa bo treba iz seznama aktivnosti črtati zabave, filme, serije, knjige, Facebook in vse ostalo, kar se nam bo zdelo najbolj zanimivo, ko se bomo imeli za učiti največ.

Vsekakor je v času izpitnega obdobja nekatere stvari potrebno črtati, ne pa vseh. Ne z glavo skozi zid. Pri učenju za izpit vam ne pomaga, da se dnevno spopadate z več manjšimi živčnimi napadi. Pripravili smo vam nekaj nasvetov za učenje in preživljanje časa med izpitnim obdobjem. Le glejte, da jih boste upoštevali bolj kot nasvet o sprotnem učenju.

Dajmo začeti preprosto. V času izpitnega obdobja si najdite vesel kotiček. Naj ne bo to vaš vesel kotiček za točilnim pultom ali kje drugje. Ta kotiček naj bo prostor, kjer se počutite udobno in imate mir za učenje. Lahko je za pisalno mizo v vaši sobi, v knjižnici, kavarni ali kje drugje. Pomembno je, da se tam počutite dobro in se lahko zberete za delo. Če to pomeni, da je to prostor brez dostopa do interneta, naj bo to tam. Internet bo že počakal.

Mreženje. Nanj velikokrat pozabimo ali pa ga dojemamo zgolj kot neko »podjetniško dejavnost«. Pod mreženje lahko štejemo vse kontakte in veze, tudi prijateljstva. Prej ali slej boste potrebovali nasvet ali kakšne informacije o izpitu, o tem, kaj približno bi naj izpit zajemal. Če ste se uspešno mrežili čez leto, verjamite, da vam bo kakšna telefonska številka ali Facebook stik veliko pomagal.

Naslednje vzemite z rezervo. Internet je vaš prijatelj. Seveda je, če le ne boste namesto učenja pogledali vseh serij, videov na YouTube-u in Facebooku prečesali preko in počez. Preko maila ali Facebooka vam lahko sošolci pošljejo zapiske, skripte ali druge datoteke. V študijski Facebook skupini boste v kritičnih trenutkih našli odgovore na vprašanja. Je pa tudi res, da je internet poln raznovrstnih znanj. Če vam kaj iz skripte ni jasno, vprašajte strica Googla.

Ne pozabite spati! Vsi vemo, kako je, ko nam voda teče v grlo. Nekaterim uspe v tistih treh, štirih ali petih nočnih urah spraviti skupaj dovolj znanja, da opravijo izpit. Ja, enega. Celo izpitno obdobje pa tako ne bo šlo. Poskusite si razporediti čas čez dan (ali čez noč, kako vam je ljubše), da boste kljub vsemu dovolj spali. Priporočen je osemurni spanec, čeprav vemo, da je za marsikoga to v času izpitnega obdobja znanstvena fantastika. Če vam to ne uspe, spite vsaj več kot tri ure naenkrat. Ne zaradi utrujenosti pasti izpita.

Najdite svoj stil učenja. Tudi to ste najbrž že večkrat slišali. Naj bo to miselni vzorec, branje na glas, prepisovanje zapiskov, izdelovanje izpiskov ali kaj druga. Ugotovite, kaj vam »najbolj sede«. Ko boste izbrali pravega, boste opazili, kako lahko ohranite visoko raven koncentracije dovolj časa in si zapomnite več. Ne se na nek način slabo učiti.

Ne samo zapreti tega članka. Izpitno obdobje ni več daleč. Prihranite si nekaj živcev. Če to pomeni, da upoštevate vsaj en nasvet, naj bo. Cilj je, da vam olajšamo izpitno obdobje. Po izpitnem obdobju bo vse lažje. Z ničemer ne pretiravajte. Privoščite si premor, kavo, celo pivo. Ampak naj ostane pri enem. 

 

 

Piše: Simon CIGULA

Prenesi v: