• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Skupinsko učenje za izpite? Zakaj pa ne! //

Skupinsko učenje za izpite? Zakaj pa ne!

Nekaj temeljnih nasvetov za skupinsko učenje.

11.1.2016 12:02:42 PM
Skupinsko učenje marsikomu bolj ustreza kot individualno. Vredno ga je preizkusiti, vendar se morate paziti nekaterih pasti, ki pridejo s tovrstnim učenjem z roko v roki.

 

Izpiti se bližajo. Mimo tega preprosto ne moremo. Lahko že, ampak z izogibanjem izpitom ne bomo storili kaj prida. Zato se bo treba počasi konkretno spraviti k stvari. Na sporedu je učenje. Ne nujno še jutri, začeti naslednji teden pa ne bi nikomur škodilo.

Veliko študentov ima zaradi pametnih telefonov, računalnikov in vseh ostalih motečih dejavnikov težave z učenjem. Ko se je treba učiti, se zdi vse ostalo veliko bolj zanimivo. Sploh se ne bomo spuščali v to, da pridemo med učenjem na najbolj nore ideje, kot je na primer pospravljanje.

Učenje marsikomu povzroča preglavice. Če ne teh pa vsaj kakšen občasni glavobol. Zato tukaj postavljam vprašanje. Ste se že kdaj učili v skupini? Saj veste, več glav več ve. Eden zna nekaj, drugi zna nekaj drugega, tretji zna pa vse kar ne znata prvi in drugi. Če uspe skupini v vsaj približno prijetnem vzdušju izmenjati znanje, na koncu pridobijo prav vsi.

Skupinsko učenje nekaterim ustreza, spet drugim ne. Ni vse tako rožnato. Prehitro se razvijejo neke debate ali se pa zaide povsem drugam iz teme, ki je bila prvotno zastavljena. Resda se lahko imate v skupini tisto uro ali dve super in fajn, naučili pa se boste na ta način bolj malo. Skupino za učenje je zato treba izbrati zelo previdno.

Nekaterim ustreza učenje v dvojicah, spet drugi imajo raje okrog več ljudi. Optimalno število članov za skupinsko učenje naj bi bila med tri in šest. To je skupina, ki se lahko organizira in ni prevelika. Ste pomislili, kdaj in kako na kup spraviti recimo osem ljudi? Veliko lažje se je dogovoriti s tremi, tako za lokacijo kot tudi uro. Manjša skupina bo predvidoma tudi lažje ostala pri prvotni temi in se držala načrta učenja, torej manj je več.

Ne privoliti kar v vsako skupinsko učenje. Izbirajte previdno. Najbrž vam ni cilj, da se v skupini učite po polžje, prav tako, da ne boste mogli slediti skupini, ker bodo tako hiteli skozi snov. Pomembno je, da ste v skupini člani, ki se dobro razumete in se lahko normalno pogovarjate. Še pomembneje je, da izberete ali sestavite skupino članov, za katere veste, da so bili na predavanjih, da so sodelovali in da znajo ostati osredotočeni.

Lokacija skupinskega učenja naj bo prostor, kjer vas ne bodo preveč motili zunanji dejavniki. Ostanite zbrani. Čeprav nekaterim ustreza učenje v baru pred faksom, še ne pomeni, da bo to nujno ustrezalo tudi vam. Hkrati poskušajte dogovoriti, da za čas skupinskega učenja vsi pospravijo mobilne telefone. Mislim, da se lahko strinjamo, da ne boste imeli veliko od učenja, če boste vsi za svojimi malimi ekrani.

Postavite cilj skupinskega učenja. Naj bo to učenje pred izpitom, reševanje domače naloge ali karkoli druga. Ne samo sesti in čakati, da nekdo začne. Če se odločite predelati celotno snov za izpit, naredite to. Lahko jo razdelite tudi na dva ali tri dele. Tako bo tudi manj naporno.

Bodite učinkoviti. Zastavite si časovni cilj ali poglavje, ki ga boste predelali, šele nato si vzemite čas za premor. Koncentracija lahko hitro pade, pogovor pa zavije v serije ali še kam dalje vstran. Učinkoviti ste lahko na več načinov. 

 1. Eden ali dva člana naj se postavita v vlogo učitelja, pred skupinskim učenjem predelata del snovi in jo predstavita ostalim. Pri tovrstnem učenju se menjujte.
   
 2. Razdelite se v dve skupini in pripravite drug drugemu zabavni kviz z vprašanji.
   
 3. Izmenjujte se po vrstnem redu in razlagajte drugim del snovi oz. ideje. Nadaljujte z debato.
   
 4. Še ena napol ameriška, a učinkovita: uporabljajte kartice na katere pišete.
   
 5. Na koncu vsakega skupinskega učenja si vzemite nekaj minut za vprašanja. S tem se ne moti skupinskega učenja, na koncu pa je lažje vprašati. 

 

Zapisanih je le nekaj idej. Če se odločite za skupinsko učenje, boste tako sami najbolje ugotovili, kaj vam najbolj ustreza in kaj najbolj moti. Dajte na prvo mesto učenje, ko s tem zaključite, pa se še imejte dobro brez slabe vesti.

 

 

Piše: Simon CIGULA

Dajte na prvo mesto učenje, ko s tem zaključite, pa se še imejte dobro brez slabe vesti.
Dajte na prvo mesto učenje, ko s tem zaključite, pa se še imejte dobro brez slabe vesti.
Nekaterim bolj ustreza samota in jim skupinsko učenje ne ustreza. Vedno več študentov pa se poslužuje učenja v družbi.
Nekaterim bolj ustreza samota in jim skupinsko učenje ne ustreza. Vedno več študentov pa se poslužuje učenja v družbi.
Prenesi v: