• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Diplomiral/a sem. Kaj pa sedaj? //

Diplomiral/a sem. Kaj pa sedaj?

Z izgubo statusa študenta izgubite tudi pravice, ki iz njega izhajajo

19.8.2016 2:29:26 PM
Ob koncu avgusta oziroma začetku septembra veliko študentov diplomira in tako izgubi status študenta. Izguba statusa pa s seboj prinaša nekatere nevšečnosti, če zanje pravočasno ne poskrbimo. Kaj sledi po diplomi?

 

Fakulteta po uradni poti že naslednji dan po tem, ko diplomiraš, vsem odgovornim organom sporočil, da nimaš več statusa študenta in pravic, ki iz njega izhajajo (npr. zdravstveno varstvo, subvencionirana prehrana, subvencionirano bivanje, pravica do opravljanja študentskega dela ipd.).

Zdravstveno zavarovanje

Z izgubo študentskega statusa izgubiš tudi zavarovanje preko staršev, zato si moraš sam urediti obvezno in dopolnilno zavarovanje, tudi če nameravaš študij nadaljevati. Obvezno zavarovanje urediš na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Plačaš vedno za en mesec, zato ni pomembno, ali si status izgubil v začetku ali proti koncu meseca. Cena obveznega zavarovanja znaša okvirno 22 eur na mesec. Zavarovanje je veljavno že takoj naslednji dan. Dopolnilno zavarovanje pa lahko urediš na treh zavarovalnicah (Adriatic Slovenica, Triglav in Vzajemna). Cena dopolnilnega zavarovanja je približno 28 eur na mesec.

 

POMEMBNO!

Dopolnilno zavarovanje si moraš urediti v roku 1 meseca po prenehanju statusa študenta, saj v nasprotnem primeru velja karenčna doba. Karenčna doba pomeni, da boš dopolnilno zavarovanje plačeval, vendar ga ne boš mogel koristiti naslednje 3 mesece.

ZZZS nudi možnost preverjanja urejenosti zdravstvenega zavarovanja preko SMS sporočila. Pošlji SMS s ključno besedo ZZ in zraven brez presledka svojo številko zdravstvenega zavarovanja (ki je zapisana na kartici) na telefonsko številko 031 771 009.

 

Študentsko delo

Študentskega dela seveda ne moreš več opravljati, vendar lahko kljub izgubi statusa nakazilo za opravljeno delo prejmeš kasneje, pri čemer še vedno velja splošna akontacija dohodnine.

 

Subvencionirano bivanje

Po pravilniku se moraš v primeru, da si diplomiral/a in da ne nameravaš več nadaljevati s študijem, izseliti v roku 8 dni po prejemu izselitvenega naloga. To velja za študentske domove v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem. Če nameravaš študij nadaljevati, moraš domu sporočiti, da si prvo stopnjo zaključil/a, in podpisati dogovor, da boš plačeval/a ekonomsko stanarino. Kasneje ponovno oddaš prošnjo za sprejem v dom (kljub temu, da si že vseljen) in plačuješ ekonomsko stanarino, dokler nisi še enkrat uradno vseljen v dom.

 

Štipendija

Ko diplomiraš, moraš o tem obvestiti štipenditorja s potrdilom o diplomiranju, sploh če diplomiraš sredi študijskega leta. Če prejemaš štipendijo v zadnjem letniku (ne v absolventskem stažu) prejmeš štipendijo, ki ti pripada, do konca študijskega leta v enkratnem znesku.

 

POMEMBNO!

Če ne diplomiraš tekom absolventskega staža in prejemaš štipendijo, moraš po novem zakonu vrniti štipendijo za čas absolventskega staža in zadnjega letnika. To velja v primeru, če si zaprosil in prejel štipendijo po 1. 1. 2014. Za vse, ki so pridobili štipendijo pred tem časom, velja stari zakon, kjer ni potrebno vračati štipendije.

 

Prijava na zavod za zaposlovanje

Na zavodu za zaposlovanje vodijo dve evidenci, in sicer evidenco iskalcev zaposlitve, v katero se lahko prijaviš že tekom študija, in evidenco brezposelnih oseb. Prijaviš se lahko preko spletne strani www.ess.gov.si, osebno ali po pošti. Za prijavo potrebuješ le osebni dokument in izpolnjen prijavni obrazec. Več informacij lahko najdeš na spletni strani Zavoda za zaposlovanje.

 

ZANIMIVO!

V pripravi je novela Zakona o visokem šolstvu, ki naj bi bila sprejeta do konca tega študijskega leta. Le ta prinaša pomembne spremembe. Ena izmed njih naj bi bila, da tudi če diplomiraš na prvi stopnji tekom študijskega leta, obdržiš status in pravice, ki izhajajo iz njega, do konca študijskega leta.

Z izgubo študentskega statusa izgubiš tudi zavarovanje preko staršev, zato si moraš sam urediti obvezno in dopolnilno zavarovanje.
Z izgubo študentskega statusa izgubiš tudi zavarovanje preko staršev, zato si moraš sam urediti obvezno in dopolnilno zavarovanje.
Po pravilniku se moraš v primeru, da si diplomiral/a in da ne nameravaš več nadaljevati s študijem, izseliti v roku 8 dni po prejemu izselitvenega naloga.
Po pravilniku se moraš v primeru, da si diplomiral/a in da ne nameravaš več nadaljevati s študijem, izseliti v roku 8 dni po prejemu izselitvenega naloga.
Prenesi v: