• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Pričenja se konferenca o kakovosti v visokem šolstvu //

Pričenja se konferenca o kakovosti v visokem šolstvu

ŠOS ob mednarodnem dnevu študentov pričenja z največjo mednarodno konferenco na temo kakovosti študija

17.11.2016 11:44:00 AM
Danes obeležujemo mednarodni dan študentov. Ta dan predstavlja obletnico nacistične okupacije praške univerze leta 1939, leta 1941 pa je 17. november postal mednarodni dan študentov, ko študenti po vsem svetu glasno opozarjamo na aktualno problematiko.

 

Tudi na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) vsako leto ob »našem dnevu« še dodatno opozorimo na pomen dostopnega in kakovostnega izobraževanja ter aktualne izzive na področju študijske in študentske problematike. Letos pa smo se odločili dati poseben poudarek kakovosti študija.
 
Na ŠOS vsako leto ob mednarodnem dnevu študentov opozarjamo na študentske pravice, pri čemer damo še poseben poudarek eni temi. Glede na socialno problematiko, ki pesti študente, po navadi izbiramo teme iz tega področja, letos pa smo se odločili dati poseben poudarek kakovosti študija. Menimo namreč, da je osnovni pogoj in pravica vsakega študenta pravica do kakovostnega študija, kar se pogosto zanemarja.
 
Imamo pa tudi kar tri povode za to, da kakovost študija prav letos postavljamo v središče svojih prizadevanj: priča smo spremembam zakona o visokem šolstvu, ki bodo globoko zarezale v sistem kakovosti, kot ga poznamo danes; študenti sami si želijo bolj kakovostnega študija, kar so nam predstavili tudi v okviru zadnjega projekta »Študent, kje pa tebe čevelj žuli?« in končno z današnjim dnem v Ljubljani gostimo največji mednarodni dogodek s področja kakovosti visokega šolstva - mednarodno konferenco European Quality Assurance Forum (krajše: EQAF).
 
EQAF je trenutno največja mednarodna konferenca s področja visokega šolstva, ki je – navkljub naslovu in pretežno evropskim organizatorjem – zadnja leta presegla samo evropski okvir. Dogodek organizirajo 4 evropske organizacije oz. združenja: EUA – Evropska zveza univerz, ENQA – Evropsko združenje agencij za kakovost, EURASHE – Evropsko združenje višjih strokovnih šol in ESU – krovna evropska študentska organizacija, katere članica smo tudi mi.
 
Letos bo potekala že 11. konferenca, pričakujemo pa nekaj več kot 400 strokovnjakov z vsega sveta. Večinoma prihajajo z univerz, agencij za kakovost, različnih mednarodnih strokovnih združenj s tega področja, nekaj jih je iz višjih strokovnih šol, pričakujemo pa tudi okoli 40 študentov – predvsem podiplomskih študentov in raziskovalcev na področju procesov v visokem šolstvu in pa predstavnikov nacionalnih študentskih organizacij.
 
Dosedanjih 10 konferenc so gostile prestižne evropske univerze, zato smo še toliko bolj ponosni, da bomo letošnjo – prvič v zgodovini foruma - gostili študenti. S kandidaturo smo uspeli v postopku, kjer je bilo skupaj 14 prijaviteljev z vse Evrope.
 
Ravno letos, v času, ko se sprejema naša visokošolska novela, ki posega v sistem kakovosti, se nam zdi še toliko pomembneje slišati različne primere in izkušnje iz tujine, iz držav, ki so na področju zagotavljanja kakovosti veliko pred nami. Upamo, da se bomo iz izkušenj drugih tudi sami kaj naučili in mogoče preskočili delanje določenih napak oz. korakov v nepravo smer.
 
Letošnja tema je še posebej zanimiva – govorili bomo o kakovosti v različnih kontekstih in kako se lahko glede na te kakovost še izboljša. Prav tako pa so bili lani sprejeti novi standardi in smernice na področju zagotavljanja kakovosti – četudi lahko za Slovenijo rečemo, da še tistih iz leta 2005 nismo v celoti dosegli.
 
V treh dneh se bo na skupno blizu 40 panelnih razpravah, predstavitvah in delavnicah zvrstilo okoli 90 različnih govorcev in razpravljavcev, med njimi tudi predsednik ENQA, generalni sekretar EURASHE, direktor EQAR, predsednica ESU, predstavniki UNESCA, OECD, rektorji številnih evropskih univerz, direktorji najboljših evropskih agencij (npr. Norveške NOKUT, Nizozemske NVAO) ...
 
Zelo pomembno se nam zdi, da nam je uspelo to razpravo uspeli pripeljati v Slovenijo in tako omogočiti tudi našim institucijam, da se seznanijo z najnovejšimi trendi na področju kakovosti.
 
Še posebej smo veseli, da otvoritev dogodka sovpada z mednarodnim dnevom študentov – tako ima dogodek za nas še dodatno simboliko in še dodatno krepi naša prizadevanja na področju kakovosti študija.

 

Prenesi v: