• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
EBEC: prava preizkušnja za inženirje //

EBEC: prava preizkušnja za inženirje

Na tekmovanju EBEC so tekmovalci streljali s kroglicami

16.3.2017 12:11:55 PM
Na inženirskem tekmovanju EBEC se je deset ekip pomerilo v praktični in teoretični preizkušnji, zmagovalna ekipa bo tekmovanje nadaljevala v Gradcu.

 

Če si inženir samo na papirju, si inženir bolj na pol. Vsaj nekako tako bi lahko dejali po videnem na tekmovanju EBEC. BEST Maribor je že šesto leto zapored na kup zbral študente, ki so po skupinah tekmovali med seboj. Deset skupin, katerih vsaka je štela po štiri člane, je morala v dveh dneh pokazati svoje inženirsko znanje, iznajdljivost, inovativnost, natančnost in timsko delo. Še kako se je splačalo potruditi, kajti zmagovalna ekipa se je uvrstila v nadaljnje področno tekmovanje v Gradcu, kjer se bo pomerila z ekipami iz Gradca, Ljubljane, Zagreba in Erlangna.

Tekmovanje je bilo razdeljeno na dva dni. Prvi tekmovalni dan je bil v znamenju izdelave izstrelitvene naprave, podobno kot smo jo lahko videli v igri Angry Birds. Vsaka ekipa je imela proste roke, seveda znotraj vnaprej določenih okvirjev, da za lansirno napravo uporabi domišljijo in se tako načrta kot izdelave loti, kot ji ustreza. Za izdelavo so lahko ekipe uporabile le orodje, ki so jim ga priskrbeli organizatorji – alfa nož, žaga, univerzalne klešče, kladivo, brusni papir in meter. S tem so se lahko lotili izdelave iz materiala, ki so ga prejeli ob začetku – lesena plošča, deset zobotrebcev, štiri injekcije, dva metra cevi za injekcije, štirje majhni kozarci, šest gumic, lepilo, dve uteži, deset kosov papirja, pet žogic, pol litra vode in podlaga za rezanje. Organizatorji so pred tekmovanjem z uporabo le-teh materialov izdelali lansirno napravo, ki je delovala, tako da so dokazali, da je materiala dovolj. Kljub temu pa je bila skupinam na voljo trgovina, v kateri so lahko ekipe za točke, ki so se potem od skupnega rezultata odštele, kupile še dodatni material – od izolacijskega traku, vrvice, bakrene žice, žebljev, aluminijaste folije in še česa.

Foto galerijo in video posnetek iz EBEC Maribor 2017 si lahko ogledaš tukaj.

 

Bodoči inženirji so zasedli FERI.
Bodoči inženirji so zasedli FERI.
Prenesi v: