• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Rok za prijavo na izmenjave se bliža //

Rok za prijavo na izmenjave se bliža

»Kako v tujino – iz prve roke!«

24.3.2017 9:46:35 AM
Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM pripravlja dogodek, s katerim želi študentom približati možnosti mobilnosti v tujini ter jim predstaviti izkušnje iz prve roke.

 

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) v ponedeljek, 27. marca 2017, s pričetkom ob 18. uri, pripravlja dogodek »Kako v tujino – iz prve roke!«, s katerim želi študente seznaniti z vsemi možnostmi, ki jih ponuja tujina. V Študentskem kulturno prireditvenem centru ŠTUK bodo študentje sovrstnikom predstavili svoje izkušnje s študijske izmenjave, prakse ter prostovoljnega udejstvovanja v tujini.

V okviru programa Erasmus+, je 30. marec 2017 skrajni datum za oddajo prijave na študijsko izmenjavo za študijskem letu 2017/18. Prijava se odda na spletni strani Univerze v Mariboru (UM), študenti pa naj bodo posebej pozorni na interne roke, ki so jih za oddajo morebitne dodatne dokumentacije postavile posamezne fakultete.

Staša Zabukošek, Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM: »Za mobilnost v tujini pa program Erasmus+ ni edina možnost. Študenti se lahko preko mednarodnih študentskih društev oziroma drugih organizacij odpravijo na razne tečaje, konference, izobraževanja, prakso, prostovoljno delo. Na dogodku bo predstavljeno tudi kako pridobljene izkušnje prenesti v kariero in nadaljnje življenje.«

ŠOUM ter UM pozivata študente, da se odločijo za eno izmed možnosti pridobivanja izkušnje v tujini, saj bodo tako še dodatno okrepili svojo znanje ter pridobili potrebno samostojnost za nadaljnje življenje.

 

O dogodku

Študentom, ki se bodo dogodka udeležili, bodo predstavljene izkušnje iz prve roke – kako se odločiti za program, kako se organizirati, urejati dokumentacijo, premagovati finančne izzive, izpolniti birokratske postopke …

 • Ana bo predstavila prostovoljno delo v sklopu EVS (European Volunteer Service), ki ga je opravljala v Budimpešti;
 • Jan bo predstavil vse potrebne informacije za preživetje (in doživetje) s prostovoljstvom – 5 mesecev na Novi Zelandiji, 3 mesece na Japonskem in po 1 mesec na Tajskem, v Maleziji ter Šrilanki;
 • Samo je opravljal Erasmus prakso v Cambridgu (Anglija);
 • Taja je samostojno sklenila bilateralni sporazum preko Erasmus izmenjave v Rostocku (Nemčija);
 • Metka bo predstavila IAESTE prakso, kjer je delovne izkušnje pridobivala v Hong Kongu;
 • Urška je preko agencije STA opravljala poletno delo v Chicagu.

 

Nekaj ključnih podatkov o mobilnosti

 • Po podatkih mednarodne pisarne UM je v program letošnjem študijskem letu v Erasmus+ izmenjavo vključenih okoli 230 študentov iz Univerze v Mariboru.
 • Veliko študentov si jih izkušnje v tujini nabira prek mednarodnih študentskih organizacij, ne le Erasmus+ programa.
 • Najbolj popularne države med mariborskimi študenti ostajajo Španija, Češka, Nemčija in Avstrija.
 • V trenutnem študijskem letu je na UM iz držav Evropske unije na izmenjavi 583 študentov, še dodatnih 93 pa izven držav EU.

 

 

Veš, kakšne možnosti ti ponuja tujina?
Veš, kakšne možnosti ti ponuja tujina?
Prenesi v: