• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Brigadirji zaključili Študentsko delovno brigado //

Brigadirji zaključili Študentsko delovno brigado

Večeri s kitaro, stari in novo nastali brigadirji, dnevi trdega dela in druženja, poplavljeni šotori in vse kar sodi zraven

3.8.2017 10:30:13 AM
V Kranjski Gori se je zaključila že 19. Študentska delovna brigada, ki jo vsako leto, že od leta 1999, organizira Študentska organizacija Univerze v Mariboru. Idejni vodja projekta je Zoran Kačičnik, vodja projekta pa Bernarda Jeraj.

 

Po zgledu Mladinskih delovnih brigad, iz bivše Socialistične Federativne Republike Jugoslavije, študentje na Študentski delovni brigadi, pomagajo ogroženim krajem in se trudijo olajšati življenje domačinom. Letos je brigada potekala v občini Kranjska Gora in to iz več razlogov. Kranjska Gora je ena izmed občin z najvišjim indeksom staranja prebivalcev – vedno več je starejših občanov, mladi se odseljujejo v večja in bolj dostopna mesta, primanjkuje delovne sile. Hkrati pa je tudi občina, ki ima oz. je imela pred našim prihodom, kljub visokem deležu turizma, veliko naravnih površin, potrebnih sanacij. V občini so tudi občani, ki potrebujejo pomoč sočloveka, ena od naših delovnih skupin je tako pomagala občanki v stiski pri urejanje hiše, ki je bila v izredno slabem stanju.

Ne bom rekla, da jokamo, ker smo nazaj doma, se je pa precej težko po desetih dneh vrniti v normalno življenje in začeti živeti po starih ustaljenih tirih. Deset dni smo se zbujali v šotorih ali pa v telovadnici šole, imeli ustaljen ritem dela od osmih do treh, malico, kosilo, popoldanske in večerne aktivnosti. Deset dni z nekaj več kot štiridesetimi ljudmi. Če se ne bi resnično delalo, bi bila na mestu mogoče primerjava s kakšnim resničnostnim šovom, kjer gredo vsi domov po desetih dneh. Po uspešnosti in delovni vnemi pa se noben resničnosti šov, ki jih spremljamo po televiziji ne more primerjati z našo delovno brigado.

Po prijetnem sončnem vikendu in uvodnem spoznavanju z vsemi stvarmi, ljudmi in delom, smo se v ponedeljek srečali s poplavami (po katerih je naša brigadirska glasbena skupina dobila tudi svoje ime, a o tem več kasneje), ki so nas nekaj v borih urah pregnale v telovadnico. Ko govorimo o poplavljenih šotorih, imejte v mislih, da so naši fantje kopali jarke in bili do kolen v vodi. Dokler voda ni šla tudi preko tega, smo še vseeno razmišljali, da bi ostali kar tam. Premočeni od pet do glave (in to dobesedno) smo se spravili v kombije ter se zapeljali v šolo, kjer so nam prijazno ponudili zatočišče. Nalivi, nevihte in vlaga so nas zadržali v šoli do četrtka.

 

Celoten prispevek s foto galerijo in videom si lahko ogledate na portalu DOSTOP.siv novici "Brigadirji zaključili Študentsko delovno brigado".

 

Čas je bil tudi za zabavo in sprostitev, odpravili smo se tudi na Zip line v Planico.
Čas je bil tudi za zabavo in sprostitev, odpravili smo se tudi na Zip line v Planico.
Stari brigadirji in brigadirke so nas počastili s svojim obiskom.
Stari brigadirji in brigadirke so nas počastili s svojim obiskom.
Prenesi v: