• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
ZUPŠ naposled sprejet //

ZUPŠ naposled sprejet

Poslanci sprejeli večji del zakonskih predlogov

29.9.2017 9:23:33 AM
ŠOS je zadovoljen z glasovanjem na Odboru DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Glede na vsebino zakona in pogovore tekom obravnave ZUPŠ je bilo pričakovati podporo ZUPŠ.

 

Tako so poslanci sprejeli večji del zakonskih predlogov. Pričakujejo pa, da bodo tudi ostale predlagane rešitve v bližnji prihodnosti sprejete v okviru drugih, vladnih zakonskih predlogov in upoštevane ob odpravi varčevalnih ukrepov.
 
Meseca maja je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) v DZ vložila pobudo za zbiranje podpisov za predlog Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ). Ker bi morali zaradi parlamentarnih počitnic z zbiranjem podpisov za pobudo za vložitev zakona začeti šele jeseni, se je ŠOS s predsednikom Državnega zbora RS (DZ) z dr. Milanom Brglezom dogovoril, da predlog ZUPŠ formalno vloži on, kot prvi med enakimi. ŠOS je, da bi dosegel široko podporo predlogu zakona, pričel tudi z neformalnim zbiranjem podpisov. V zgolj enem tednu zbiranja je bilo zbranih kar 16.595 podpisov! Več o vsebini predloga ZUPŠ je zapisano v prejšnjih sporočilih za javnost ŠOS.
 
V času od vložitve zakona je bilo veliko truda vloženega v predstavitev vsebine zakona javnosti, resornim ministrstvom in poslanskim skupinam. Glavni pomisleki na Vladi RS in v DZ so bili usmerjeni na način vložitve zakona, na obliko zakona (torej poseganja zakona na različna resorna področja), nekateri na finančne posledice zakona; precej manj pa je bilo pomislekov glede vsebine zakona. Upoštevali so tudi pripombe Zakonodajno pravne službe DZ. Zaradi tega je ŠOS pričakoval široko podporo poslancev, še posebej po zadnjih usklajevalnih sestankih in sredini soglasni podpori ZUPŠ v Državnem svetu RS.
 
ŠOS je zadovoljen, da so poslanci podprli večji del (kompromisnih in amandmiranih) predlogov:

 • študenti bi (ob sprejetju zakona v tretjem branju) imeli status študenta do konca študijskega leta (tudi) po diplomiranju na 2. stopnji študija;
 • študenti bi bili zdravstveno zavarovani do konca študijskega leta, v katerem so dopolnili 26 let (in ne v celotnem čas študija, kot smo predlagali);
 • do državne štipendije bodo upravičeni tudi tuji državljani (sprememba sicer sledi odločitvam sodišč);
 • možno bo uveljavljanje dodatka za bivanje k štipendiji tudi med letom;
 • problematiko študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom se bo uredilo enotno, na ravni pravilnika ministrstva;
 • študenti bodo lahko koristili subvencionirano študentsko prehrano do 21. ure (prej do 20. ure).

Višina posebne osebne olajšave (t. i. študentske olajšave), do katere so upravičeni dijaki in študenti ob opravljanju študentskega dela, se (še) ne bo vrnila na predkrizno raven. Vlada obljublja dvig olajšave v spremembi Zakona o dohodnini, ki je vložen v zakonodajni postopek.
 
Nadaljuje se varčevanje iz Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), torej omejitev koriščenja subvencionirane študentske prehrane v poletnih mesecih, enaka ostaja tudi (zamrznjena) višina subvencije. Tako bo država na študentih še naprej privarčevala nekaj več kot 1 milijon evrov letno.
 
Aleksandar Spremo, predsednik ŠOS: »Razplet današnje seje sprejemamo z dobrimi občutki. Veseli smo, da so poslanci vseh strank po večini prisluhnili našim predlogom. Pričakujemo, da bo vlada izpolnila obljube po ločeni zakonski ureditvi študentske olajšave. Prav tako pa pričakujemo, da bodo vlada in poslanci tudi v prihodnje prisluhnili potrebam študentom, za kar si bomo na ŠOS še naprej aktivno prizadevali.«

 

Prenesi v: