• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Kadrovske štipendije v Talumu //

Kadrovske štipendije v Talumu

Novih 59 možnosti za kadrovsko štipendijo v Talumu

20.7.2018 12:50:38 PM
Dijaki in študenti, ki bi že med izobraževanjem radi pridobili čim več praktičnega znanja in se dodobra seznanili s poklicem za katerega se izobražujejo, se lahko prijavijo na razpis kadrovskih štipendij 2018/2019 družb Skupine Talum.

 

Za prihodnje leto so v Talumu razpisali kar 59 kadrovskih štipendij na 11 različnih programih izobraževanja in različnih stopnjah izobrazbe. Prijave v Talumu sprejemajo do 31. julija, vse podrobnosti razpisa pa dijaki in študenti najdejo na njihovi spletni strani.

V družbah Skupine Talum gradijo svojo uspešnost na kompetentnih, motiviranih, podjetnih, ustvarjalnih in zdravih zaposlenih s pravimi znanji in veščinami, ki svoje delo opravljajo z zadovoljstvom. Ena od ključnih oblik pridobivanja novih sodelavcev je tudi štipendiranje, ki ima v Talumu že več kot 50-letno tradicijo, saj so prve štipendije razpisali že leta 1964. Od leta 2005 do danes so na primer štipendirali 364 mladih, ki se jim lahko v prihodnjem šolskem oz. študijskem letu pridruži še 59 novih, toliko kadrovskih štipendij so namreč razpisali.

Že samemu izboru kadrovskih štipendistov dajejo v Talumu veliko težo, saj postane študent ali dijak z dnem, ko postane njihov štipendist, del kolektiva. Štipendiste aktivno z obvezno enomesečno prakso vključujejo v delovni proces že v času šolanja, saj se medsebojno na ta način najbolje spoznajo in se lažje odločijo za nadaljevanje skupne poti po končanem šolanju. Želja Taluma je tudi, da njihovi štipendisti seminarske naloge, diplomsko in magistrsko delo opravijo s pomočjo mentorjev v podjetju in na temo, ki se določi glede na aktualne razvojne usmeritve v družbi.

 

Največ štipendij za srednje poklicne šole tehničnih smeri

Zadnjih nekaj let dajejo v Talumu poudarek štipendiranju srednjega poklicnega izobraževanja tehničnih smeri, saj zaznavajo upadanje zanimanja za poklicno izobraževanje za deficitarne poklice, ki sicer predstavljajo pomemben delež v strukturi zaposlenih v Skupini Talum.

Za šolsko leto 2018/2019 je od 59 razpisanih štipendij kar 37 namenjenih za srednješolske tehnične smeri, in sicer za strojne tehnike (8 štipendij), mehatronik operater (5 štipendij), oblikovalec kovin – orodjar (8 štipendij), elektrotehnik (4 štipendije), elektrikar (4 štipendije), metalurški tehnik (5 štipendij), gradbeni tehnik (2 štipendiji) in kemijski tehnik (1 štipendija). Seznam razpisanih štipendij je dosegljiv na spletni strani Talum.

 

O družbah Skupine Talum

Zgodovina Taluma sega v leto 1954, ko je iz elektrolizne peči pritekel prvi aluminij. Od takrat do danes je Talum pomagalo soustvarjati več kot 10.000 sodelavcev.

Konec leta 2017 je bilo v skupini zaposlenih 1374 sodelavcev. Povprečna starost zaposlenih v skupini je v letu 2017 znašala 43 let. Za svoje dosežke na kadrovskem področju so v novembru 2017 prejeli priznanje najzaposlovalec Podravja 2016.

Več kot 85 % svoje proizvodnje Skupina Talum izvozi na tuje trge. Je 8. največji slovenski izvoznik.

Pri elektroliznem postopku za proizvodnjo aluminija, ki je v Talumovih proizvodnih procesih energetsko najintenzivnejši, so v Talumu po tokovnem izkoristku najučinkovitejši na svetu, po porabi električne energije na tono proizvedenega aluminija pa drugi. Tretjino aluminija potrebnega za proizvodnjo v Talumu pridobijo s pretaljevanjem odpadnega aluminija, s čimer vračajo srebrno kovino v krog porabe brez izgube kakovosti.

 

V veliki meri Talum štipendira dijake in študente tehničnih smeri.
V veliki meri Talum štipendira dijake in študente tehničnih smeri.
Prenesi v: