• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
S*anje študentov nekoč in danes //

S*anje študentov nekoč in danes

ŠOS ob 50. obletnico slovenskih študentskih demonstracij v študentskem naselju Rožna dolina organizira okroglo mizo.

16.11.2018 12:10:37 PM
20. novembra 2018 bo v študentskem naselju Rožna dolina v Ljubljani potekal dogodek S*anje študentov. Dogodek predstavlja obeležitev mednarodnega dneva študentov in tudi počastitev 50. obletnice slovenskih študentskih demonstracij.

 

Za ta namen so se v organizaciji dogodka združile organizacije: Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), Radio Študent, Študentski svet stanovalcev, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Zveza študentskih klubov Slovenije in 58 študentskih klubov.
 
17. novembra študentje praznujejo mednarodni dan in se spominjajo dogodkov iz leta 1939 v Pragi, 1973 v Atenah, 1989 na Češkoslovaškem ter mnogih drugih študentskih prizadevanj za demokratično izobraževanje in demokratično družbo.
 
Leto 2018 pa predstavlja tudi 50. obletnico slovenskih študentskih demonstracij v študentskem naselju Rožna dolina, ob čemer so takratni študentje vzpostavili dokument stališč o aktualnih družbenih vprašanjih. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so primerjali stališča študentov iz leta 1968 in ugotovili, da je stanje danes zelo podobno – le posodobljeno. Primerjava stališč je dostopna na povezavi.
 
V spomin na mednarodni dan študentov in v želji izpostaviti aktualno stanje študentske populacije danes ŠOS vabi na dogodek S*ANJE ŠTUDENTOV, ki bo 20. novembra 2018 z začetkom ob 15.00 v študentskem naselju v Rožni dolini.
 
Dogodek bo povezoval Rasto Pahor, na odru pa se mu bodo kot sogovorci na okrogli mizi S*anje študentov nekoč in danes pridružili:

 • g. Pavel Gantar,nekdanji predsednik Državnega zbora ter novinar Tribune in Radia Študent iz leta 1968,
 • Jaka Trilar,predsednik ŠOS in
 • Sanja Mikac,predsednica Študentskega sveta stanovalcev.

Popoldne bosta popestrili glasbeni skupini Blue Town's Radio in Apory Museum.

 

Prenesi v: