• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Novosti pri državnih štipendijah v 2019 //

Novosti pri državnih štipendijah v 2019

Z novim letom prihajajo v veljavo spremembe

3.12.2018 11:53:00 AM
1. januarja 2019 bodo stopile v veljavo spremembe pri družinskih prejemkih, torej pri očetovskem, starševskem in materinskem nadomestilu, kar pa je za dijake in študente najbolj pomembno – tudi državnih štipendijah.

 

Do državne štipendije bodo upravičene tudi osebe, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 659,30 evrov. S tem se končno, več let po koncu gospodarske krize, sproščajo varčevalni ukrepi iz leta 2012.

Do sedaj je cenzus za pridobitev državne štipendije znašal 576,89 evrov, zaradi odprave varčevalnih ukrepov in posledično sprostitve celotnega zadnjega 5. dohodkovnega razreda pa bodo do štipendije upravičene tudi osebe, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana znaša od 576,90 do 659,30 evrov. Državna štipendija v zadnjem dohodkovnem razredu znaša 35 evrov za mladoletne in 70 evrov za polnoletne upravičence (+ morebitni dodatki k štipendiji).

Ker se pogoji spremenijo s 1. januarjem 2019, morajo dijaki in študenti, da bodo z januarjem že upravičeni do štipendij, vloge vložiti na pristojni center za socialno delo v mesecu decembru, torej že od 1. decembra 2018 dalje.

 

Vloge morajo vložiti v decembru tisti:

 • ki jim je bila štipendija zavrnjena zaradi preseganja cenzusa,
 • ki jim državna štipendija v šolskem/študijskem letu 2018/2019 miruje zaradi preseganja cenzusa.

S 1. decembrom pa se hkrati spreminja postopek podaljševanja določenih pravic iz javnih sredstev, in sicer podaljšanje pravice do otroškega dodatka, državne štipendije, znižanega plačila vrtca ter subvencije malice in kosila. Tako upravičencem do navedenih pravic ne bo treba vlagati vlog za podaljšanje navedenih pravic, saj bo to naredil CSD avtomatično po uradni dolžnosti.

Vlogo pa bo potrebno oddati prvič! Če torej dijak ali študent prvič vlaga vlogo za priznanje pravice do državne štipendije (oz. otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca in subvencije malice in kosila), mora kot doslej vložiti vlogo na predpisanem obrazcu (papirna ali elektronska vloga). Ker je pravica vezana na šolsko/študijsko leto, torej meseca avgusta (za dijake) oz. septembra (za študente).

Prav tako mora oseba veš čas prejemanja pravice sporočati spremembe, ki vplivajo na štipendijsko razmerje.

Več o državnih štipendijah izveš na spletni strani ŠOS.

 

Do državne štipendije bodo upravičene tudi osebe, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 659,30 evrov.
Do državne štipendije bodo upravičene tudi osebe, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 659,30 evrov.
Prenesi v: