• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Čas je, da gospodarsko rast začutimo tudi študenti //

Čas je, da gospodarsko rast začutimo tudi študenti

Ob mednarodnem dnevu študentov Študentska organizacija Slovenije opozarja na nerešene težave - čas je, da gospodarsko rast začutimo tudi študenti

15.11.2019 2:05:54 PM
V nedeljo obeležujemo mednarodni dan študentov na dan obletnice nacistične okupacije praške univerze leta 1939, ki je leta 1941 postal mednarodni dan študentov. 17. novembra tako študenti po vsem svetu glasno opozarjamo na aktualno problematiko.

 

Tudi na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) vsako leto še dodatno opozorimo na pomen dostopnega in kakovostnega izobraževanja ter aktualne izzive na področju študijske in študentske problematike. Letos opozarjamo na nesistemske rešitve slovenske zakonodaje, ki študentom tako ali drugače onemogočajo dostop do priborjenih in zasluženih pravic.

V preteklem obdobju smo na ŠOS prejeli veliko število pritožb študentov, katerim je bil iz takšnega ali drugačnega razloga otežen dostop do nekaterih predvsem socialnih pravic, ki študentom sicer pripadajo. Obenem se srečujemo s sistemskimi omejitvami, ki študentom otežujejo enak dostop do izobraževanja. V času ohlapnejše proračunske politike zato menimo, da je potrebno nasloviti prav te neenakosti, ki v nekaterih primerih večje, v drugih pa manjše skupine študentov postavljajo v neenak položaj s povprečnim študentom.

V ta namen je skupnost študentov pripravila nabor ukrepov, katerih naslavljanje je nujno in prioritetno. Na poziv k pripravi predlogov ukrepov se je odzvalo 600 študentov, ki so posredovali svoje mnenje o študijskem procesu, socialnih pravicah ter podali predloge za izboljšanje. Na ŠOS smo predloge preučili in jih v prihajajočih mesecih nameravamo v zakonodajni obliki predstaviti ključnim deležnikom in odločevalcem, še posebej pristojnim ministrstvom ter poslancem Državnega zbora.

Želimo si, da vsi odgovorni prepoznajo nujnost sprejema ukrepov, s tem pa predlog zakona prejme široko podporo. Težave študentov niso leve ali desne, prav tako niso leve ali desne njihove rešitve. Na ŠOS si bomo prizadevali, da ukrepe podprejo vse stranke, saj je tudi študentska populacija pisana in združuje študente vseh političnih prepričanj.

Med ukrepe, ki smo jih prejeli od študentov in ki jih želimo realizirati, izpostavljamo naslednje ukrepe:

 • omogočiti bivanje študentov višjih šol v študentskih domovih,
 • obvezno zdravstveno zavarovanje za vse študente, ne glede na starost (odprava starostne diskriminacije),
 • povečanje višine podeljene državne štipendije, v vseh razredih linearno za 75 %,
 • povečanje števila podeljenih državnih štipendij na način, da se zajame vsaj ena tretjina študentov (zvišanje cenzusa),
 • izvzem kadrovskih štipendij iz obdavčljivih dohodkov po Zakonu o dohodnini (kadrovske štipendije so edina vrsta štipendije, ki se šteje kot obdavčljiv dohodek),
 • izvzem dohodkov iz študentskega dela do višine posebne osebne olajšave iz izračuna upravičenosti do socialnih transferjev po ZUPJS.

Te in še nekatere druge ukrepe, ki so nujni za ureditev položaja študentov, bomo v prihajajočih mesecih predstavili javnosti. V znak iskanja široke podpore za predlog zakona nameravamo na ŠOS vložiti zakon z državljansko pobudo 5.000 volivcev.

Klemen Peran, predsednik ŠOS: ”Čas je, da posledice konjunkture začnemo čutiti tudi študenti, da se končno začne gradnja študentskih domov in se zvišajo štipendije. Želimo si živeti v družbi, kjer bo izobraževanje in s tem samoizpolnitev omogočena vsem posameznicam in posameznikom, ne glede na to kako premožni so njihovi starši. Zavedamo se, da se bomo morali za tako družbo vedno znova boriti, zakon ki ga bomo pripravili na ŠOS bo del te borbe, borbe za boljši položaj študentov. Vsem študentkam in študentom želim vse dobro ob našem mednarodnem dnevu in jih pozivam, da vedno stopimo skupaj, ko se bomo borili za naše pravice!”

Prenesi v: