Študij v tujini

Z vstopom v študijska leta, se nam odpre paleta novih poti in možnosti. In ena avtocesta izmed vseh poti je tudi pot v tujino oz. študij v tujini. Tukaj se pojavi vprašanje: »Kako pa v tujino?«. Na to vprašanje vam znamo odgovoriti na Oddelku za mednarodno sodelovanje ŠOUM.

Študent se lahko v tujino odpravi na različne načine. Najprej se mora vprašati, če želi iti tja za dlje časa ali samo za par dni. Potem se pojavi vprašanje, kaj bi rad tam počel in seveda katero državo bi rad obiskal. Vsem nam je najbolj poznana Erasmus izmenjava. Preko te izmenjave študent na fakulteti v eni izmed držav Evropske unije, Islandiji, Liechtensteinu, Norveški, Severni Makedoniji, Turčiji ali Srbiji opravlja del svojih študijskih obveznosti. Tja se lahko odpravi za obdobje 3 do 12 mesecev. Preko programa Erasmus + lahko v tujini opravlja tudi praktično usposabljanje. V Evropi je študentom na voljo še eno oblika študijskih izmenjav in sicer CEEPUS, kamor spadajo države srednje Evrope.

Če si študent ne želi v tujino za dlje časa, ima ogromno možnosti tudi za krajše obiske. Veliko jih ponujajo mednarodna društva kot so BEST, AEGEE, IAESTE, AIESEC, ELSA, EGEA… Ta študentom omogočajo mednarodne sezonske tečaje, poletne šole, jezikovne šole, strokovne tečaje, kulturna srečanja, športne tabore… Če pa postanete član katerega izmed društev, se vam odpre še kopica drugih možnosti. Kot član ste lahko aktiven v lokalnem društvu, kjer pomagate organizirati dogodke za tuje študente, udeležujete se lahko raznih mednarodnih srečanj, ki so namenjena samo članom. To so na primer regijska srečanja, generalne skupščine, izobraževanja za člane, zabavna srečanja, kulturne izmenjave… Pri tem si naberete ogromno izkušenj, ki vam koristijo kasneje v vseh poklicih.

Če si želite v tujino brez obveznosti kot popotnik, pa je to seveda v času študija najlažje in cenovno najbolj ugodno. Za študente so na voljo mednarodne študentske izkaznice, s katero imate velikokrat kakšne popuste, za študente so cenejši prevozi in bivanja, v nekaterih državah pa imate do 26. leta starosti celo prost vstop v različne muzeje ali pa je vstopnina zelo nizka.

Razlogov za odhod v tujino je nešteto, možnosti v času študija pa še več. Zato ne odlašajte, odločite se in čim prej spakirajte »rukzak«. Če imate pred tem kakšne dvome ali vprašanja, pa se obrnite na Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM v času uradnih ur, pišite na mednarodna[@]soum.si ali pa pobrskajte na našem spletnem portalu ŠTUDENT VANDRA – www.studentvandra.si.