Informativni dnevi

Informativni dnevi2023-01-27T11:37:11+01:00

»Dijaško in študentsko življenje se je v času epidemije obrnilo na glavo. Kljub temu je izobrazba tisto področje, kjer lahko sami naredimo največ. Informativni dnevi so priložnost, da dijaki pridobite čim več informacij, ki so potrebne za lažjo odločitev o nadaljevanju šolanja. Izberite študijsko smer, ki vas veseli in poklic, ki ga boste z veseljem opravljali. Za neposredne izkušnje s posameznih programov se lahko kadarkoli obrnete na ŠOUM ali na študente tutorje. Univerzitetno mesto Maribor pa je zagotovo prava odločitev, saj poleg kvalitetnega študija nudi tudi bogato ter raznovrstno obštudijsko življenje.« 

David Bohar, Študentska organizacija Univerze v Mariboru

Zakaj študirati v Mariboru?

Promocijski video – Študentska organizacija Univerze v Mariboru

SOS za dijake

Kako se vpišem na fakulteto?2023-01-27T11:24:29+01:00

Prijavo do roka, ki je od 17. februarja do 20. marca 2023, oddaj preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ https://portal.evs.gov.si/prijava/. Vsak kandidat lahko odda samo eno prijavo.

Ob morebitni neuspešnosti na maturi ali zamudi pri oddaji na prvem roku, poteka od 21. do 25. avgusta 2023 tudi drugi prijavni rok za oddajo prijave za vpis.

Kako izbrati študij?2021-02-04T07:40:47+01:00

Pred izbiro študija upoštevaj svoje sposobnosti, motive in cilje, pozanimaj se o možnostih zaposlitve in razmisli ali ti delo s področja študija, ki ga boš izbral odgovarja.  Razmisli o predmetih, ki te zanimajo ob tem pa ti priporočamo, da pred izbiro preveriš predmetnik posameznega študijskega programa. Dostopni so na spletnih straneh fakultet.

Kakšna je razlika med VS in UNI programom?2021-02-05T07:55:18+01:00

UNI: Univerzitetni študijski program (UNI) je namenjen predvsem študentom, ki želijo nadaljevati študij na magistrski in doktorski bolonjski stopnji. Daje poudarek močnim temeljnim znanjem in vrhunski strokovnosti. Nanj se lahko vpišejo tisti, ki so končali splošno (gimnazijsko) maturo ali tisti, ki so končali poklicno maturo z dodatnim 5. predmetom. S prvo bolonjsko stopnjo (3 ali 4 leta) si pridobiš stopnjo izobrazbe 6/2, z drugo bolonjsko stopnjo pa pridobiš 7. stopnjo izobrazbe (+ 2 ali 1 leto) in naziv magister stroke.

VS: Visokošolski strokovni študijski program (VS) daje poudarek praktičnim uporabnim znanjem in strokovnosti ter je bolj kot ne namenjen takojšnji zaposljivosti diplomantov. Nanj se lahko vpišejo tisti, ki so končali splošno (gimnazijsko) maturo; tisti, ki so končali poklicno maturo; tisti, ki so opravili zaključni izpit v štiriletnem srednješolskem programu. S prvo bolonjsko stopnjo (večinoma 3, včasih 4 leta) si pridobiš stopnjo izobrazbe 6/2.

Katere štipendije so na voljo v času študija?2023-01-27T11:29:16+01:00

V Sloveniji v času študija lahko prejemaš eno izmed naslednjih štipendij;

  • Državna štipendija,
  • Zoisova štipendija,
  • štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu,
  • sofinancirane in nesofinancirane kadrovske štipendije,
  • štipendije AD futura.

Obstajajo tudi druge vrste štipendij, npr. Občinske štipendije, štipendije nevladnih organizacij, štipendije državnih organov … Več o tem pa si lahko prebereš tudi pod zavihkom INFO TOČKA – Štipendiranje.

Kako je s sprejemnimi izpiti?2021-02-05T07:48:44+01:00

Za nekatere  programe na fakultetah je potrebno opraviti tudi sprejemne izpite. Priporočamo, da se pri izbiri študijskega programa pozanimate če je zanj le-ta potreben, na straneh posameznih fakultet so podrobnejše informacije o poteku sprejemnih izpitov. Pozanimajte se tudi glede tečajev, ki so za uspešno opravljanje teh izpitov velikokrat priporočeni.

Kako poteka proces izobraževanja na fakultetah?2021-02-05T07:57:28+01:00

Na fakultetah je predmetnik razdeljen na predavanja, seminarje in vaje. Učni proces študijskega leta sestoji iz zimskega ter letnega semestra in treh izpitnih obdobij kjer se preverja znanje oziroma opravljajo zaključna preverjanja znanja.

Možnosti namestitve?2021-02-05T08:03:35+01:00

V času študija je možno bivati v javnih/zasebnih študentskih domovih, zasebnih namestitvah(stanovanjih/sobah).

Kakšne so možnosti izmenjav in mednarodnih priložnosti?2021-02-05T08:04:40+01:00

Najbolj poznan program, ki omogoča, da opraviš del študijskih obveznosti na tujih univerzah je ERASMUS+. Študenti lahko greste na visokošolsko institucijo, ki ima z vašo matično institucijo podpisan bilateralni sporazum, na študijsko izmenjavo ali pa odidete na usposabljanje – prakso v katerokoli evropsko podjetje oz. organizacijo. Na študij lahko odidete za obdobje od 3 do 12 mesecev, na usposabljanje pa tudi od 2 do 12 mesecev. Podrobnejše informacije in postopke lahko najdeš na spletni strani: https://erasmusplusum.si/studij/

Portali kot so AEGEE, BEST ponujajo številne krajše medevropske izmenjave oz. Summer schools, ki so delno financirane s strani Evropske unije, ponavadi gre za krajše tematske projekte, ki spodbujajo učenje novih veščin, krepitev medkulturne zavesti, spoznavanje novih kultur.

Kaj pa študentska prehrana?2021-02-05T08:07:57+01:00

Študentska prehrana je delno financiran obrok s strani Republike Slovenije, ki je namenjen študentom v času študija. Namen subvencionirane prehrane je vsakemu študentu, ki zaradi študijskih obveznosti biva v študijskih središčih, nuditi vsaj en topel obrok dnevno.

Več informacij najdeš pod zavihkom INFO TOČKA – Študentska prehrana.

Kje najdem informacije o študijskih programih?2021-02-05T08:15:17+01:00

Informacije in potek študijskih programih najdete na spletnih straneh fakultet kjer se le-ti izvajajo. Letošnji informativni dnevi bodo potekali online, kar je lahko dobra priložnost saj lahko obiščete več študijskih programov in želene informacije dobite s strani študentov in pedagoških delavcev na fakultetah.

V pomoč so vam lahko tudi naši tutorji, več informacij o njih najdete na spletni strani www.tutorsoum.si.

Kako bodo potekali letošnji Informativni dnevi?2023-01-27T11:26:58+01:00

Informativni dnevi Univerze v Mariboru bodo v živo na fakultetah (fakultete organizirajo del aktivnosti tudi na daljavo). Podrobnosti in programe najdeš TUKAJ.

Za podrobnejše informacije spremljal naše kanale na družbenih omrežjih, kjer lahko neposredno postavljaš vprašanja, ki se ti porajajo v času izbire študija.

Imaš vprašanje glede vpisa? Ali te zanima študij v Mariboru?

Piši nam in z veseljem ti bomo pomagali.

    Go to Top