• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Študij v tujini //

Z vstopom v študijska leta, se nam odpre paleta novih poti in možnosti. In ena avtocesta izmed vseh poti je tudi pot v tujino. Tukaj se pojavi vprašanje: »Kako pa v tujino?«. Na to vprašanje vam znamo odgovoriti na Oddelku za mednarodno sodelovanje ŠOUM. Preko dogodkov Kako v tujino in Zakaj v tujino, brošure Kako v tujino in predvsem spletnega portala ŠMIC vam posredujemo odgovore na zastavljeno vprašanje.

Študent se lahko v tujino odpravi na različne načine. Najprej se mora vprašati, če želi iti tja za dlje časa ali samo za par dni. Potem se pojavi vprašanje, kaj bi rad tam počel in seveda katero državo bi rad obiskal. Vsem nam je najbolj poznana Erasmus izmenjava. Preko te izmenjave študent na fakulteti v eni izmed držav Evropske unije, Islandiji, Liechtensteinu, Norveški, Severni Makedoniji, Turčiji ali Srbiji opravlja del svojih študijskih obveznosti. Tja se lahko odpravi za obdobje 3 do 12 mesecev. Preko programa Erasmus + lahko v tujini opravlja tudi praktično usposabljanje. V Evropi je študentom na voljo še eno oblika študijskih izmenjav in sicer CEEPUS, kamor spadajo države srednje Evrope. 

Če si študent ne želi v tujino za dlje časa, ima ogromno možnosti tudi za krajše obiske. Veliko jih ponujajo mednarodna društva kot so BEST, AEGEE, IAESTE, AIESEC, ELSA, EGEA… Ta študentom omogočajo mednarodne sezonske tečaje, poletne šole, jezikovne šole, strokovne tečaje, kulturna srečanja, športne tabore… Če pa postanete član katerega izmed društev, se vam odpre še kopica drugih možnosti. Kot član ste lahko aktiven v lokalnem društvu, kjer pomagate organizirati dogodke za tuje študente, udeležujete se lahko raznih mednarodnih srečanj, ki so namenjena samo članom. To so na primer regijska srečanja, generalne skupščine, izobraževanja za člane, zabavna srečanja, kulturne izmenjave… Pri tem si naberete ogromno izkušenj, ki vam koristijo kasneje v vseh poklicih.

Če si želite v tujino brez obveznosti kot popotnik, pa je to seveda v času študija najlažje in cenovno najbolj ugodno. Za študente so na voljo mednarodne študentske izkaznice, s katero imate velikokrat kakšne popuste, za študente so cenejši prevozi in bivanja, v nekaterih državah pa imate do 26. leta starosti celo prost vstop v različne muzeje ali pa je vstopnina zelo nizka.

Razlogov za odhod v tujino je nešteto, možnosti v času študija pa še več. Zato ne odlašajte, odločite se in čim prej spakirajte »rukzak«. Če imate pred tem kakšne dvome ali vprašanja, pa se obrnite na Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM v času uradnih ur, pišite na mednarodna[@]soum.si ali pa pobrskajte na našem študentskem mednarodnem informacijskem centru ŠMIC – www.smic.si.