• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Zabava in kultura //

Na ŠOUM se zavedamo, da študijsko leto študente dodobra izčrpa, zato skrbimo, da prosti čas, ki ga imate, kar se da dobro izkoristijo. Zato na oddelku za interesne dejavnosti študentov organiziramo tako zabavne, kot tudi kulturne projekte.
 


Med zabavne projekte zagotovo uvrščamo VOZ, Kostanjev žur, Martinovanje, Božično novoletno rajanje, Pustovanje in vsem znani tradicionalni Lampiončki. V ospredju teh projektov je zagotovo zabava, s katero želimo doseči, da se študentje sprostijo, zaplešejo ob zabavnih ritmih različnih glasbenih gostov in se vsaj za trenutek odklopijo od študijskih obveznosti. Namen teh projektov je tudi druženje med študenti in sklepanje novih prijateljstev. Oddelek se trudi vsako zabavo nadgraditi z različnimi vsebinami, ki bi študentom nudile dodano vrednost zabave. Tako naprimer za Martinovanje omogočamo, da študentje sami ocenjujejo vino in se postavijo v vlogo komisije, tako jim zraven zabave še nudimo, da spoznajo kako poteka ocenejevanje vina in kakšna je naloga komisije, ki ocenjuje vino. Z vsakim projektom študente skozi zabavo spomnimo na tradicionalne praznike, kako pomembni so in kaj je za vsak praznik značilno. Tako pridemo do zaključka, da celoten paket naših projektov predstavlja sproščeno poučno zabavo za študente, ki jim omogoča lažje študijsko leto.
 


Poleg vseh projektov, ki jih prirejamo, organiziramo tudi takšne, na katerih se lahko študentje aktivno vključijo v delavnice in spoznavajo kulturo. Takšni projekti so: Četrtkovi večeri kulture, Seksoslovje, Šourock in Veliki umetnostno-kulturni festival. Ti projekti študente privlačijo prav zaradi svojih kulturnih vsebin. Kultura je pomembna za vsakega posameznika, še posebaj za študenta, ki se izobražuje in mu takšni projekti omogočajo da se sreča z različnimi kulturami in pridobi nove informacije. Veliki umetnostno kulturni festival je eden izmed večjih kulturnih projektov, kjer vsako leto izbiramo nove teme kot so slikanje, risanje, sprostitvene tehnike, street kultura, umentost... V sklopu tega projekta prirejamo tudi delavnice, s katerimi vzpodbudimo študente da se preizkusijo v različnih dejavnostih in ugotovijo kaj jih zanima in v čem so dobri. Naš oddelek se trudi da so tudi kulturni projekti zabavni, saj organiziramo projekte za študente, kjer je nepogrešljiva sestavina vsakega projekta zabava, smeh in sproščenost.

Podrobnejši opis vseh omenjenih projektov najdete tudi na podstrani, kjer so predstavljeni oddelki ŠOUM.