• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Kako financirati visoko šolstvo? //

Kako financirati visoko šolstvo?

Nacionalni posvet "Izzivi visokega šolstva v aktualnih družbenih in ekonomskih razmerah"

27.9.2013 9:03:03 AM
V sredo, 11. septembra, je na Brdu pri Kranju že peto leto zapored potekal nacionalni posvet o visokem šolstvu, letos z naslovom »Izzivi visokega šolstva v aktualnih družbenih in ekonomskih razmerah«. Posvet sta organizirala MIZŠ ter CMEPIUS.

Minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, je v nagovoru poudaril, da so osnovni cilji na področju visokega šolstva, že znani in zapisani v Nacionalnem programu visokega šolstva 2011-2020. "Slovenija nima veliko resursov, ima pa ljudi in človeški potencial. Za razvoj človeškega potenciala pa seveda potrebujemo zadostna sredstva za visoko šolstvo. Po mednarodnih raziskavah je višina sredstev, namenjena za financiranje osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja primerna, zaostajamo pa na področju financiranja terciarnega izobraževanja. Naš cilj je postopno dvigovanje deleža sredstev za visoko šolstvo. S tem želimo v 10 letih doseči primeren nivo financiranja visokega šolstva," je dejal minister dr. Pikalo.

S tem sta se strinjala oba rektorja največjih slovenskih univerz dr. Stanislav Pejovnik (UL) in dr. Danijel Rebolj (UM) ter poudarila, da se le morajo uskladiti še posamezne podrobnosti, saj so izhodišča dobra, ker predvidevajo stabilnost, predvidljivost in kakovost.

Z njima se je strinjal tudi Mitja Urbanc, predsednik ŠOSa. Tudi oni so veseli predloga, ter poudarjajo, da lahko na določenih univerzah pridejo do sprememb tudi brez finančnih sredstev, a zato se morajo zgoditi notranje spremembe.

Državni sekretar dr. Mirko Pečarič je predstavil predlog načina financiranja visokega šolstva, kakršnega prevideva zakon. Finance se bodo zagotavljale iz štirih stebrov: Iz temeljnega stebra financiranja, iz stebra financiranja kakovosti, iz znanstveno-raziskovalnega stebra in iz dopolnilnega stebra financiranja.

Ob zaključku se je državni sekretar še vsem zahvalil in poudaril, da je potrebno še naprej spodbujati terciarno izobraževanje. »Znanje je javno dobro in osnovna človekova pravica, terciarna izobrazba pa ima za družbo več multiplikativnih učinkov,« je še dodal.

Dr. Mirko Pečarič, prof. dr. Stanislav Pejovnik, prof dr. Danijel Rebolj, Mitja Urbanc in ostali so razglabljali o razmerah v visokem šolstvu.
Dr. Mirko Pečarič, prof. dr. Stanislav Pejovnik, prof dr. Danijel Rebolj, Mitja Urbanc in ostali so razglabljali o razmerah v visokem šolstvu.
"Naš cilj je postopno dvigovanje deleža sredstev za visoko šolstvo," je povedal dr. Jernej Pikalo.
"Naš cilj je postopno dvigovanje deleža sredstev za visoko šolstvo," je povedal dr. Jernej Pikalo.
Zahvala vsem prisotnim na posvetu.
Zahvala vsem prisotnim na posvetu.
Prenesi v: