• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Zdravstveno zavarovanje za študente nad 26 let //

Zdravstveno zavarovanje za študente nad 26 let

ŠOS zahteva odpravo plačevanja obveznega zdravstvenega zavarovanja za študente, starejše od 26 leti

29.9.2013 1:45:03 AM
ŠOS je na predsednico vlade te dni naslovila zahtevo, da v predvidenih spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) odpravi plačevanje obveznega zdravstvenega zavarovanja za študente, starejše od 26 let

S spremembo 22. člena ZZVZZ bi takoj povrnila reditev zdravstvenega zavarovanja v predhodno obliko, kjer je zavarovanje študenta vezano na status študenta. 

ŠOS se že od leta 2008 zavzema, da mora obvezno zdravstveno zavarovanje omogočiti šolajočim osebam zdravstveno zavarovanje kot družinskega člana do konca šolanja. Sprememba zakonodaje v letu 2008, v katerem je obvezno zdravstveno zavarovanje zagotovljeno zavarovancem, ki so zavarovani kot družinski člani do dopolnjenega 26. leta starosti, je napravila resno kršitev enakopravnosti na podlagi statusa in je do študentov diskriminatorna glede na sledeče točke: 

1. Diskriminacija glede na visokošolski program
Visokošolski programi na različnih visokošolskih zavodih ne trajajo enako dolgo. Nekateri programi so tudi po izvedeni bolonjski reformi ostali petletni ali celo daljši. Gre za t. i. regulirane poklice, npr. arhitektura, veterina, medicina, dentalna medicina.

Še posebej v primeru medicine in dentalne medicine traja študij 6 let. S pripadajočim absolventskim stažem tako študent v okviru svojih pravic lahko študira 7 let. Kljub temu so prav študentje medicine tisti, ki po podatkih Univerze v Ljubljani študirajo relativno najhitreje in je njihov povprečni čas študija nekaj čez 7 let.

V primeru, da se študent v starosti 19 let vpiše na študij medicine, ga bo predvidoma končal pri svojih 26 letih. Če je rojen v začetku leta, bo torej za takega študenta obvezno plačati zdravstveno zavarovanje, kljub temu da ni, niti ponavljal niti prekinil študija in ob dejstvu, da je svoje obveznosti opravljal redno ter nad povprečjem.

Nerazumljivo je, da je zakonodajalec popolnoma prezrl študente teh študijskih programov in jih tako postavil v neenakopraven položaj s tistimi študenti, ki so se odločili za enega od drugih visokošolskih programov.

Več točk iz pisma predsednici vlade Alenki Bratušek si lahko preberete TUKAJ.

Obetajo se spremembe in dopolnitve Zakona o zdravstvenem zavarovanju.
Obetajo se spremembe in dopolnitve Zakona o zdravstvenem zavarovanju.
Študenti, starejši od 26 let, si morajo sedaj sami plačevati zdravstveno zavarovanje.
Študenti, starejši od 26 let, si morajo sedaj sami plačevati zdravstveno zavarovanje.
Poleg obveznega zavarovanja, je seveda nujno še dodatno. Vse skupaj predstavlja dodaten strošek za mlade.
Poleg obveznega zavarovanja, je seveda nujno še dodatno. Vse skupaj predstavlja dodaten strošek za mlade.
Prenesi v: