• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Študenti in mladi bomo morali bolje opozoriti na probleme //

Študenti in mladi bomo morali bolje opozoriti na probleme

Ob mednarodnem dnevu študentov, ki ga od leta 1941 obeležujemo 17. novembra, je prav, da ponovno opozorimo na položaj študentov

18.11.2013 10:57:11 AM
Ker nam kriza jemlje štipendije, draži študij in slabša pogoje za načrtovanje prihodnosti. In še posebej, ker se položaj kljub opozorilom le še poslabšuje. Pozivali smo odločevalce, naj poslušajo glas mladih, a naleteli na gluha ušesa, zato bomo morali študenti aktivneje zavzeti svojo pozicijo in opozoriti nase.

 

Čeprav neprestano poslušamo, da na mladih svet stoji, da smo mladi prihodnost, da bomo mladi prispevali največ za to, da se država potegne iz sedanje krize in spet začne pot navzgor proti lepši prihodnosti – pogosto ostane le pri besedah. Zato ne preseneča dejstvo, da se v mislih mladih vse pogosteje riše slika tujine, saj so tam že zdavnaj sprevideli, da finančni rezi v visokošolstvo prinesejo rezultate le kratkoročno, dolgoročno pa to pomeni izgubo celih generacij. Poleg tega bi se v primerjavi s tujino slovenski izbraževalni prostor moral v večji meri povezati z gospodarstvo. Tako bi izobraževalne ustanove ustvarjale diplomante, ki bi že imeli nekaj praktičnih izkušenj in znanj s svojega področja študija in nek stik z dejanskimi problemi, s katerimi se srečujejo podjetja, ne pa zgolj suhoparno teoretično znanje. Svetla točka je nedavni posvet o študijskih praksah, kjer so se po dolgem času za isto mizo usedli tako predstavniki univerz, Nacionalne agencija za kakovost v visokem šolstvu, delodajalcev in študentov ter na več točkah dosegli dogovor. To bo na dolgi rok nedvomno prineslo koristi tako za študente, ki bodo že med študijem pridobili praktične izkušnje in bodo lažje zaposljivi, kot za delodajalce, ki bodo rešitve in razvojne potenciale iskali skupaj s študenti.

Prav to, boljše sodelovanje med odločevalci, bi potrebovali tudi na drugih področjih. Na področju reševanja bivanjske problematike študenti in mladi zaradi brezposelnosti oziroma pogodb za določen čas nimamo pravih možnosti za trajnejše reševanje stanovanjskega problema (nakup stanovanja ali gradnjo hiše), ampak le za najemništvo. Vrednost nepremičnin in s tem posledično tudi najemnine pa so glede na življenjski standard izredno visoke, česar si mladi preprosto ne moremo privoščiti. Sprostitev velikega števila praznih stanovanj, ki so zdaj v lasti bank, bi nedvomno prispevala k omilitvi tega problema.

Zavedamo se, da trenutni položaj za nikogar ni to, kar bi si želeli. Vendar v Študentski organizaciji Slovenije verjamemo, da lahko s pozitivno naravnano politiko ustvarimo razmere, ki bodo mlade zadržale v Sloveniji in ki bodo namesto statistike na Zavodu RS za zaposlovanje raje ustvarjali in višali dodano vrednost podjetjem in boljšali razmere za življenje. Večini evropskih držav je to že uspelo oziroma se jim to obeta v prihodnjem letu. Kdaj pa bo Sloveniji?

Ob tem se s pozivom obračamo tudi na predsednico vlade mag. Alenko Bratušek, da v času, ko razmišlja o morebitni rekonstrukciji vlade, pokaže, da misli resno z mladimi in da formira ministrstvo za mlade. Svoje ministrstvo imajo zamejci po svetu, zato menimo, da bi ga glede na kompleksno problematiko in številčnost morali imeli tudi mladi.

Svoje ministrstvo imajo zamejci po svetu, zato menimo, da bi ga glede na kompleksno problematiko in številčnost morali imeli tudi mladi.
Svoje ministrstvo imajo zamejci po svetu, zato menimo, da bi ga glede na kompleksno problematiko in številčnost morali imeli tudi mladi.
Boljše sodelovanje med odločevalci, bi potrebovali tudi na drugih področjih. Na področju reševanja bivanjske problematike študenti in mladi zaradi brezposelnosti oziroma pogodb za določen čas...
Boljše sodelovanje med odločevalci, bi potrebovali tudi na drugih področjih. Na področju reševanja bivanjske problematike študenti in mladi zaradi brezposelnosti oziroma pogodb za določen čas...
Prenesi v: