• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Zakon o občasnem in začasnem delu dijakov in študentov //

Zakon o občasnem in začasnem delu dijakov in študentov

ŠOS bo na javni razpravi skušala doseči še nekaj sprememb

4.2.2014 10:02:08 AM
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je skupaj s predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) danes predstavilo Zakon o občasnem in začasnem delu dijakov in študentov. Predstavniki študentov smo bili pobudniki reforme študentskega dela, pri kateri smo sodelovali konstruktivno ter argumentirano. Čeprav predlog zasleduje skupne cilje ministrstva in ŠOS, pa jih ne uresničuje povsem, zato računamo, da se bodo v času javne razprave našle primerne rešitve tudi za ta odprta področja.

 

Občasno in začasno delo dijakov in študentov je za ohranitev socialnega položaja dijakov in študentov nujno, ker predstavlja dvojno vlogo. Po eni strani je to vez med izobraževalno sfero in trgom dela, kjer lahko študenti dobijo delovne izkušnje in teoretično znanje preizkusijo v praksi, kar jim lahko pomaga pri iskanju prve zaposlitve. Poleg tega pa ima tudi vse večjo vlogo socialnega korektiva. Mnogim dijakom in študentom predstavlja pomemben dodaten vir prihodkov, ki jim omogoča plačilo življenjskih stroškov in stroškov izobraževanja, mnogi med njimi pa tako prispevajo tudi sredstva v družinski proračun.

ŠOS je s predlogi ključnih sprememb, ki so temeljile na podrobni analizi stanja v zadnjih nekaj letih, razmerah na trgu dela itd., ministrstvo seznanil že v prvi polovici lanskega leta. Po nizu sestankov je ministrstvo oblikovalo predlog zakona, ki zasleduje dogovorjene cilje. ŠOS pozdravlja javno razpravo in jo bo izkoristil za iskanje rešitev pomanjkljivosti, ki smo jih zaznali.

»V ŠOS si že od sredine lanskega leta prizadevamo za sistemsko in celovito ureditev občasnega in začasanega dela dijakov in študentov. Z ministrstvom smo skozi dolga pogajanja prišli do točke, ko je predlog zrel za začetek javne razprave. To bomo v ŠOS-u izkoristili in predlagali dodatne spremembe, da bo končni predlog zakona vseboval manj omejitev in administrativnih ovir, ki bi lahko poslabšale socialni položaj študentov,« je povedal Mitja Urbanc, predsednik ŠOS.

V času javne razprave bo ŠOS pripravil niz okroglih miz, na katerih bodo predstaviki študentov podrobneje predstavili spremembe in skušali dobiti čim širše mnenje o problematiki, kar bodo lahko kasneje upoštevali pri pripravi predlogov sprememb zakona.

Tekst: Študentska organizacija Slovenije
Foto: MDDSZ

Čeprav predlog zasleduje skupne cilje ministrstva in ŠOS, pa jih ne uresničuje povsem, zato računamo, da se bodo v času javne razprave našle primerne rešitve tudi za ta odprta področja.
Čeprav predlog zasleduje skupne cilje ministrstva in ŠOS, pa jih ne uresničuje povsem, zato računamo, da se bodo v času javne razprave našle primerne rešitve tudi za ta odprta področja.
Prenesi v: