• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
ŠOS zaskrbljen nad napovedanimi varčevalnimi ukrepi //

ŠOS zaskrbljen nad napovedanimi varčevalnimi ukrepi

Vlada bo "rezala" tudi pri mladih

24.10.2014 11:21:23 AM
V Študentski organizacija Slovenije (ŠOS) smo zaradi novih predlogov varčevalnih ukrepov vlade Mira Cerarja zaskrbljeni. Tudi nova vlada očitno v mladih ne prepoznava potencialov za prihodnost in razvoj države. Nasprotno, kaže se, da smo mladi po mnenju slovenske politike tista socialna skupina državljanov, ki lahko na papirju prenese vse. Zgroženi smo, da bodo napovedani varčevalni posegi obremenili z levjim deležem prav segment mladih oziroma šolajočih. Od skupnega zneska, ki ga vlada namerava privarčevati v letu 2015, se namreč kar 10 odstotkov nanaša na mlade.

 

Najbolj zaskrbljujoča pa je načrtovana drastična podražitev študentskega dela. Dejstvo je, da se to področje v Sloveniji mora urejati sistemsko in transparentno, upoštevaje ključne socialne komponente, ki jih za dijake in študente in njihove družine le-te tudi predstavljajo. Zlasti z vidika poglabljanja gospodarske in socialne krize, večanja brezposelnosti med mladimi ter neučinkovite in nekonsistentne štipendijske politike države. V ŠOS-u želimo s tem odzivom vlado opozoriti, da mladi ne bomo pristali na takšno neodgovorno obravnavanje. Možnosti za reševanje nastale situacije je res da več, želimo pa si, da bi te probleme reševali v duhu tvornega socialnega dialoga, ne pa na ulicah. V kolikor vlada ne bo prisluhnila našim zahtevam, se bomo mladi primorani boriti za svoje pravice z vsemi razpoložljivimi legitimnimi sredstvi in mednje sodijo tudi protesti.

V ŠOS-u menimo, da je nesprejemljivo, da država denar za varčevanje jemlje tam, kjer je to očitno najlažje, in ne tam, kjer bi ga morala jemati. Predlagani varčevalni ukrepi po našem mnenju nikakor niso sistemski in obstaja bojazen, da bi s takim poseganjem v segment študentskega dela povzročili le njegovo ukinitev in nove sistemske luknje. Mladim pa bi vzeli še tisto malo, kar jim v teh razmerah visoke brezposelnosti in socialnih težav, omogoča šolanje in preživetje njih samih in pogosto tudi njihovih družin. Študentsko delo nenazadnje omogoča tudi pridobivanje delovnih izkušenj, ki jih delodajalci zahtevajo pred morebitnim zaposlovanjem.

Razočarani smo tudi, da je imela politika v času volilnih kampanj polna usta obljub o celostni obravnavi  mladih in o sistemskih ukrepih, predlagani varčevalni ukrepi, ki smo jih dobili zdaj na mizo, pa so popolno nasprotje temu. Takšen način dela ne vodi do rešitev, ampak le na ulico. Od vlade zato pričakujemo socialni dialog, predstavitev izračunov, vključitev v vse pogovore, ki kakorkoli posegajo v socialni položaj študentov in mladih nasploh, ter sistemsko in celostno obravnavo. Verjamemo, da skupaj lahko najdemo rešitev, vendar ne na tak enostranski in nesistemski način.

Gledanje na mlado generacijo kot na vir potencialnih proračunskih prihodkov in reševanje najhujših socialnih in strukturnih problemov skozi bilance in številke bo za sabo pustilo opustošenje in še dodatno drastično poslabšalo socialni položaj mladih. Beg možganov v tujino se bo s takim ravnanjem in odnosom države do mladih nedvomno le še povečal.

Spomnimo, koliko so vlade do sedaj že privarčevale na mladih:

 • ŠTIPENDIJE DIJAKI: S 1. januarjem 2012 je ZUPJS odvzel državno štipendijo 10.823 mladoletnim dijakom. Skupaj je torej padlo število prejemnikov državne štipendije za kar 19.109 dijakov.
 • OTROŠKI DODATKI DIJAKI: Pri otroških dodatkih je ZUJF ukinil 7. in 8. razred ter dodatno  5. in 6. razredu znižal višino otroškega dodatka za 10 %. S 1.januarjem 2012 otroškega dodatka ne prejemajo več polnoletni dijaki in študenti. V  januarju 2012 je bilo dodeljenih 69.606 manj otroških dodatkov. Otroške dodatke so odvzeli študentom in polnoletnih dijakom z obljubo po več podeljenih državnih štipendij. Sedaj se z novelo ZUPJS–C znižujejo otroški dodatki mladoletnim dijakom. Izplačano je bilo za 62 milijonov manj otroških dodatkov.
 • ZOISOVE ŠTIPENDIJE IN DODATEK NA DOHODEK: ZUJF je v Zakonu o štipendiranju ukinil dodatek na dohodek v družini štipendista, ki jo je lahko pridobil Zoisov štipendist. Tako se je okoli 1.200 Zoisovim štipendistom, dijakom in študentom občutno zmanjšala Zoisova štipendija. Prihranilo se je 500.000 evrov.
 • ŠTUDENTSKA IN DIJAŠKA PREHRANA: Ukinilo se je koriščenje študentske subvencionirane prehrane med 15. julijem in 15. avgustom, omejilo pa se je tudi koriščenje na dnevni ravni (časovna omejitev). Dijakom se je od leta 2011 pri subvencionirani prehrani odvzelo kar 37 milijonov evrov. Če so imeli dijaki še leta 2009 100 % subvencionirano prehrano, je sedaj ta vezana na razred otroškega dodatka.
 • OBČASNO IN ZAČASNO DELO DIJAKOV IN ŠTUDENTOV: V letu 2012 se je povišala koncesijska dajatev za občasno in začasno delo dijakov in študentov z 12 na 23 %. Posledica tega je znaten upad panoge, kar dodatno poslabšuje socialni položaj dijakov in študentov v Sloveniji. Tako lahko ugotovimo, da je povišanje obremenitve za 13,9 odstotnih točk zmanjšalo obseg občasnega in začasnega dela za 22,4 odstotnih točk. Študentje so imeli na voljo za 53 milijonov evrov manj dela, še dodatno pa je nova obdavčitev študentom odvzela 16 milijonov evrov razpoložljivega dohodka.
 • STANOVANJA MLADIH: ZUJF je ukinil poglavje za dodeljevanje subvencij mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja. S tem se je ukinila subvencija za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja, pri čemur se šteje prvi nakup, gradnja, rekonstrukcija, sprememba namembnosti ali najem stanovanja. Prihranilo se je 7 milijonov evrov, skupaj tako v treh letih na mladih kar 38,6 milijonov evrov.
 • SUBVENCIJE ZA BIVANJE PRI ZASEBNIKIH: Zmanjšala se je višina subvencije za bivanje pri zasebniku, ki sedaj znaša na 32 evrov, namesto dosedanjih 40 evrov. Prihranilo se je 600.000 evrov.
 • PREVOZ DIJAKOV IN ŠTUDENTOV: Koriščenje subvencioniranega prevoza dijakov in študentov se je omejilo na dobo 10 mesecev in ne več 12 mesecev, kot je bilo prvotno urejeno. Hkrati pa so se podražile tudi cene vozovnic za subvencioniran prevoz v kraj izobraževanja. Študenti in dijaki bodo morali v letu 2013/2014 doplačati še 3,7 milijona evrov.
 • ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE: Leta 2008 je bilo uvedeno plačevanje obveznega zdravstvenega zavarovanja za študente, starejše od  26 let. Trenutna sprememba Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa predvideva za te iste osebe kar 124-odstotno podražitev plačevanja omenjenega zdravstvenega zavarovanja. Študenti bodo morali doplačati dodatno vsaj 3,4 milijona evrov.
 • DAVČNA OLAJŠAVA: Višina posebne osebne olajšave pri dohodnini se za vzdrževane člane družine vsako leto vztrajno znižuje. Za leto 2013 se je znižala za 25 %. Študenti bodo v letu 2013 dodatno plačali 9,5 milijonov evrov dohodnine.
 • DODATEK ZA BIVANJE PRI ZOISOVI ŠTIPENDIJI: Manipulativna razlaga zakonskih določil Zakona o štipendiranju je pri Zoisovih štipendistih v študijskem letu 2012/2013 povzročila neupravičeno nedodelitev dodatka za bivanje izven kraja stalnega bivališča. MDDSZ je prejelo 1.000 pritožb študentov, kar pomeni vsaj 1 milijon evrov. 
Od skupnega zneska, ki ga vlada namerava privarčevati v letu 2015, se namreč kar 10 odstotkov nanaša na mlade.
Od skupnega zneska, ki ga vlada namerava privarčevati v letu 2015, se namreč kar 10 odstotkov nanaša na mlade.
Takšen način dela ne vodi do rešitev, ampak le na ulico. Od vlade zato pričakujemo socialni dialog, predstavitev izračunov, vključitev v vse pogovore, ki kakorkoli posegajo v socialni položaj študentov in mladih nasploh.
Takšen način dela ne vodi do rešitev, ampak le na ulico. Od vlade zato pričakujemo socialni dialog, predstavitev izračunov, vključitev v vse pogovore, ki kakorkoli posegajo v socialni položaj študentov in mladih nasploh.
Verjamemo, da skupaj lahko najdemo rešitev, vendar ne na tak enostranski in nesistemski način.
Verjamemo, da skupaj lahko najdemo rešitev, vendar ne na tak enostranski in nesistemski način.
Razmere se ne izboljšujejo. Mladi ostajamo brez pozitivne vizije prihodnostim. Prihaja čas, ko bo vsak Slovenec moral znati preživeti v naravi?
Razmere se ne izboljšujejo. Mladi ostajamo brez pozitivne vizije prihodnostim. Prihaja čas, ko bo vsak Slovenec moral znati preživeti v naravi?
Prenesi v: