• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Psihološka svetovalnica za študente v stiski //

Psihološka svetovalnica za študente v stiski

Brezplačna individualna svetovanja potekajo vse do konca leta 2015, vsak četrtek med 13:30 in 16:30, v učilnici ŠOUM.

8.1.2015 8:59:22 AM
Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) tudi v tem študijskem letu študentom omogoča brezplačno psihološko svetovanje. Na ta način želijo pomagati študentom v stiski, ki jo občutijo zaradi težav pri študiju, duševnemu zdravju, partnerskih odnosih in drugih osebnih težavah. Brezplačna individualna svetovanja potekajo vse do konca leta 2015, vsak četrtek med 13:30 in 16:30, v učilnici ŠOUM. Pomoč in podporo pri reševanju osebnih težav študentom nudi univ. dipl. psihologinja Vita Poštuvan. Prijave na svetovanja se sprejemajo na e-naslovu: svetovalnica@soum.si.

 

»Mladostniki mnogokrat ne vedo, kam naj se v stiski obrnejo po pomoč. V psihološki svetovalnici smo mladostniku v stiski v oporo in ga skušamo opremiti z znanji, spretnostmi in orodji, ki mu bodo pomagale v njegovi situaciji. Tovrstno pomoč študentom nudimo že peto leto zapovrstjo, povpraševanje študentov po terminih svetovanja pa so vedno večja«, je povedala vodja projekta Bernarda Jeraj.

Študenti so vsaj v tolikšni meri izpostavljeni duševnim boleznim kot ostali odrasli - to npr. pomeni, da jih ima v tem trenutku vsaj 5% depresivno motnjo, ki je najpogostejša duševna bolezen. Med mladimi je poleg depresivnih in anksioznih motenj, še veliko motenj hranjenja in zlorabe psihoaktivnih substanc. Odstotek depresij je večji med ženskami, medtem ko je pri moških prisotnih več zlorabe substanc. Zloraba alkohola je pogosto način samozdravljenja depresije med moškimi, vendar žal dolgoročno vpliva samo še slabše na telesno in duševno zdravje človeka.

»Študentom pomagamo s svetovanjem, psihoedukacijo in terapevtsko pomočjo. Cilji dela so različni, npr. izboljšanje razpoloženja, izguba strahu, zmožnost vzpostavljanja zdravih partnerskih odnosov, boljša koncentracija pri delu in študiju. Lani je bilo v pilotskem trimesečnem obdobju izvedenih 24 svetovanj. Pri 67 % študentov, ki so poiskali pomoč, smo ugotovili, da je v ozadju njihovih težav tudi depresija, v 16,5 % pa anksiozne motnje. V ostalih primerih ni bilo duševnih motenj, ampak je oseba potrebovala nasvet«, je povedala univ. dipl. psihologinja Vita Poštuvan, ki izvaja svetovanja v Psihološki svetovalnici. 

Več informacij o psihološki svetovalnici najdete pod zavihkom "ZDRAVJE"

Brezplačna individualna svetovanja potekajo vse do konca leta 2015, vsak četrtek med 13:30 in 16:30, v učilnici ŠOUM.
Brezplačna individualna svetovanja potekajo vse do konca leta 2015, vsak četrtek med 13:30 in 16:30, v učilnici ŠOUM.
Prenesi v: