• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Nastop sprememb na področju študentskega dela //

Nastop sprememb na področju študentskega dela

Kako bomo po novem delali študenti?

30.1.2015 9:24:30 AM
S 1. februarjem bodo v veljavo stopile spremembe na področju začasnega in občasnega dela dijakov in študentov (študentskega dela). Ena ključnih novosti je, da bodo dijaki in študenti, v zameno za plačevanje prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, upravičeni do pravic iz tega naslova – teči jim bo začela tudi pokojninska doba. Poleg tega zakon uvaja tudi minimalno urno postavko, v višini 4,5 EUR. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) ob tem pozivajo študente kot tudi delodajalce, naj se informirajo o spremembah in nanje ustrezno pripravijo. Za vse dodatne informacije in vprašanja pa smo na voljo tudi na ŠOUM.

 

Nova ureditev študentskega dela je nastala po načelu »vsako delo šteje«, s čimer smo študenti pristali na plačevanje prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Prispevek na strani delojemalca (študenta/dijaka) bo tako znašal 15,5 % bruto zaslužka. S tem bo študentom pričela teči polna pokojninska oz. invalidska zavarovalna doba, in sicer po 1 mesec zavarovalne dobe za vsakih doseženih 60 % povprečne mesečne plače iz leta, za katero se opravi izračun, vendar največ 12 mesecev za posamezno koledarsko leto. V prehodnem letu 2015 je znesek določen s 54 % povprečne plače.

 

Nova obremenitev študentskega dela – za delodajalca:

 • koncesijska dajatev v višini 16 %,
 • dodatna koncesijska dajatev v višini 2 %,
 • prispevek delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 8,85 %,
 • prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni  po stopnji 0,53 % in
 • prispevek delodajalca za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36 %.

Celotna obremenitev študentskega dela se tako za delodajalce po novem spremeni iz 30,38 % na 33,74 %, v letu 2016 pa na 27,33 %. Ob morebitnem previsokem padcu panoge, se bo višina obremenitve študentskega dela namreč znižala.

 

V interventnem zakonu je predlagano, da se s 1. 1. 2016 koncesija, namenjena proračunskemu skladu ministrstva, zniža iz 8,4 % na 2 %. Ker se zavedamo širših posledic predlaganih ukrepov, smo se na ŠOS v dogovoru zavezali, da – v kolikor bo padec celotnega (denarnega) obsega panoge študentskega dela, glede na enako obdobje iz leta 2014 in ob primerljivih gospodarskih razmerah, manjši od 15 % – se ureditev, ki jo predvideva interventni zakon, ohrani. Dodatno si bosta ŠOS in MDDSZ prizadevala za spremembo obstoječe ureditve dohodninske obdavčitve začasnega in občasnega dela dijakov in študentov v sklopu sprememb Zakona o dohodnini, z namenom povrnitve študentske olajšave.

 

Druga ključna novost je tudi minimalna urna postavka, v višini 4,5 EUR bruto (oz. 3,8 EUR neto izplačila študentu).

 

Poleg omenjenih ukrepov, bo študentsko delo po novem štelo tudi med priznane delovne izkušnje, kar bo dijakom in študentom tudi olajšalo iskanje prve zaposlitve in prehod na trg dela po diplomi. Sistem priznavanja delovnih izkušenj se šele vzpostavlja, se je pa Vlada k temu zavezala s sporazumom med Vlado RS in ŠOS.

 

Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Študentsko delo v tem trenutku predstavlja edini učinkoviti socialni korektiv za dijake in študente, brez katerega si nekateri izobraževanja sploh ne bi mogli privoščiti. Zato je za študente nujno, da se študentsko delo ohrani kot fleksibilna oblika dela, na voljo tem, ki ga potrebujejo. Z novimi spremembami smo se približali sistemski ureditvi področja študentskega dela, za nas pa bo kompromis dokončen šele, ko Vlada RS uresniči vse zahteve, navedene v sporazumu, ki smo ga podpisali ob koncu pogajanj in kjer smo definirali zahtevane ukrepe. O spremembah, ki stopajo v veljavo s 1. 2. obveščamo študente po različnih poteh, za vse informacije pa smo jim na voljo tako na ŠOS kot tudi naših organizacijskih oblikah.«

Prispevek na strani delojemalca (študenta/dijaka) bo tako znašal 15,5 % bruto zaslužka.
Prispevek na strani delojemalca (študenta/dijaka) bo tako znašal 15,5 % bruto zaslužka.
Druga ključna novost je tudi minimalna urna postavka, v višini 4,5 EUR bruto (oz. 3,8 EUR neto izplačila študentu).
Druga ključna novost je tudi minimalna urna postavka, v višini 4,5 EUR bruto (oz. 3,8 EUR neto izplačila študentu).
Prenesi v: