• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Manj za štipendije, več za letala //

Manj za štipendije, več za letala

Vlada RS ponovno manipulira z mladimi

10.2.2015 12:35:47 PM
Manipulativna vlada, katere »prioriteta so mladi« je v »strateško in razvojno naravnanem proračunu« predvidela 33.000.000 EUR manj za štipendije – da bo več ostalo za brezpilotna letala


V minulih dneh smo lahko v predlogu rebalansa proračuna zasledili, da namerava vlada spet zategovati pas pri mladih. Najbolj zmoti načrtovan velik prihranek pri sredstvih za štipendije. Po drugi strani, v času krize in varčevanja, MORS načrtuje nakup brezpilotnih letal. Ne glede na »obljubo« v proračunu pa na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) nismo zaskrbljeni za štipendije, saj prejemnikov in višine teh ne določa proračun, pač pa zakonodaja. Vlada tako očitno z nerealnimi obljubami zavaja tudi Bruselj.
 
Naveličani prenašanja bremen varčevanja na račun drugih »prioritetnih nalog« (kot npr. zadnji načrtovan nakup vojaških brezpilotnih letal) smo študentje prebrali predloge rebalansa državnega proračuna. »33.000.000 EUR manj za štipendije!« je bila novica, ki je še najbolj odjeknila med študenti, a smo glede tega na ŠOS presenetljivo mirni, saj vemo, da število prejemnikov štipendij in višina prejemkov nista odvisna od proračuna, pač pa jasno določena z zakonodajo, zato bodo morala biti sredstva vsem upravičencem tudi izplačana. Podobna vladna želja po prihranku nas je doletela lani, ko je sredi leta »zmanjkalo« sredstev za subvencionirane prevoze, a študenti na koncu le nismo ostali brez te izborjene pravice.
 
MDDSZ argumentira nižanje predvidenih sredstev za štipendije s tem, da so sredstva, ki bodo izplačana za štipendije, odvisna od gospodarskih gibanj – če se bo gospodarstvo zagnalo in bomo imeli gospodarsko rast, naj bi bilo manj upravičencev do državne štipendije in več kadrovskih štipendij. Kar je zavajanje, saj bi višja gospodarska rast lahko privedla tudi do nižanja cenzusa za pridobitev državne štipendije; ZUJF je namreč zamrznil zadnji razred, dokler gospodarska rast ne preseže 2,5 odstotka BDP. Tako bi se povečalo število upravičencev. Več kadrovskih štipendij pa ne vpliva na upravičenost do drugih štipendij, celo obratno: s tem se povečajo državni izdatki, saj so kadrovske štipendije tudi sofinancirane s strani države. Hkrati se je z reformo študentskega dela znižal delež koncesijske dajatve, namenjene proračunskemu skladu ministrstva za štipendije, torej bo manj prilivov iz tega naslova. Predvidoma pa bo upadel tudi celoten obseg opravljenega dela. Zato bo potrebno več sredstev zagotoviti iz integralnega proračuna. V rebalansu proračuna pa se ravno nasprotno nižajo sredstva, namenjena štipendijam.
 
Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Takšno načrtovanje izdatkov za štipendije je po našem mnenju predvsem zavajanje Bruslja, saj realno, zaradi zakona o štipendiranju, tak prihranek ni mogoč. To je tako, kot če bi pri svojem osebnem proračunu načrtovali prihranek tako, da bi umaknili postavko za plačevanje elektrike, pa veste, da jo boste na koncu vseeno plačali. Osrednje sporočilo vlade je: varčujmo na mladih; na štipendijah, izobraževanju, prevozih, bivanju … Kak signal nam to daje? Zagotovo ne, da smo prioriteta, pač pa da smo breme državi. Kaže na mačehovski odnos države do mladih, ki smo glede svoje prihodnosti v Sloveniji precej skeptični. Veliko mladih odhaja v tujino … Kje je tukaj strategija?«
 
Poleg zavajajoče obljube o varčevanju pri štipendijah, pa je Vlada prav tako v Bruselj poslala povsem nerealne podatke o načrtovanih prilivih iz naslova študentskega dela, v višini kar 58.000.000 EUR, pri čemer ni upoštevala že zaznanih gibanj v panogi, kot tudi pričakovanega upada panoge zaradi zadnjih sprememb ZUJF. A na ŠOS menimo, da nas mora skoraj bolj kot upad sredstev srbeti to, da imamo vlado, ki spretno manipulira – enkrat z Brusljem, drugič z državljani.
 
Znova opozarjamo na problematičen pristop k varčevanju, ki je daleč od strateškega načrtovanja, pač pa želi s spretnimi manipulacijami državljanom odvzeti pridobljene pravice. Študenti smo tako prikrajšani za štipendije za deficitarne poklice, ki še vedno niso razpisane, čeprav bi morale biti po Zakonu o štipendiranju (Zštip-1) že januarja 2014. Z birokratsko manipulacijo so nam leta 2013 želeli odvzeti tudi dodatek za bivanje izven kraja stalnega bivališča, a smo na ŠOS oškodovanim študentom ponudili brezplačno pravno pomoč in pomagali uspešno iztožiti nepravično odvzeta sredstva. Tudi letos marsikatere odločbe za niso vsebovale dodatka za bivanje, zato so se morali študenti pritožiti (marsikdo se verjetno ni).
 
Vedno znova smo presenečeni nad inovativnimi načini, s katerimi nas želijo prenesti okoli. Inovativnost in podjetnost sta za reševanje krize gotovo pomembni – a  le taki, ki prinašata rešitve, ne pa ideje za nove vedno nove goljufije.

Vedno znova smo presenečeni nad inovativnimi načini, s katerimi nas želijo prenesti okoli.
Vedno znova smo presenečeni nad inovativnimi načini, s katerimi nas želijo prenesti okoli.
Prioriteta vodstva naše države so mladi. Je res tako?
Prioriteta vodstva naše države so mladi. Je res tako?
Prenesi v: