• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Odziv ŠOS na odstop ministrice Setnikar Cankar //

Odziv ŠOS na odstop ministrice Setnikar Cankar

Dejanske vzroke za odstop ministrice vidimo v njenem slabem delu in odnosu z deležniki

6.3.2015 1:32:44 PM
Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pozdravljamo odločitev ministrice Setnikar Cankar, da odstopi s funkcije ministrice za izobraževanje, znanost in šport, po razkritju podatkov Supervizorja o (ne)upravičeno izplačanih dodatnih honorarjih za delo na fakulteti v času, ko je bila tudi dekanja te fakultete.

 

Na ŠOS smo bili nad razkritjem podatkov Supervizorja presenečeni, hkrati pa razočarani nad tem, kako različen položaj uživajo posamezniki znotraj akademske skupnosti. Hkrati pa menimo, da je omenjeno razkritje zgolj povod za odstop ministrice, vzroki pa izhajajo predvsem iz njenega slabega dela ter nesodelovanja z deležniki v izobraževanju.
 
Med tem, ko se na eni strani varčuje in mladi, ki vstopajo na akademsko pot (asistenti, mladi raziskovalci in drugi sodelavci) opravijo veliko dela pod zelo slabimi pogoji in lahko govorimo o prekarnih oblikah dela, si spet drugi, na vodstvenih funkcijah, izplačujejo vrtoglave honorarje. Prav tako veliko mladih diplomantov opravlja brezplačna pripravništva – tudi v izobraževanju, ali pa so minimalno plačani preko pogodb in s. p.-jev ob tem, da  nimajo redne zaposlitve in jim pogodbeno delo predstavlja edino, nesigurno obliko dela, ne pa »dodatnih prilivov«.
 
Seveda nas je najbolj zmotil podatek o honorarjih ministrice Setnikar Cankar, predvsem za to, ker si je glavnino izplačala prav v času, ko je bila dekanja na fakulteti, kar se nam zdi sporno, saj gre praktično za podpisovanje pogodb »samega s seboj«. Še toliko bolj ob tem zmoti dejstvo, da ministrica pričakovala prihranke od drugih zaposlenih v šolstvu (spomnimo na namero ukinitve plačevanja učne pomoči ...).
 
636.068 EUR = cca. 3.936 povprečnih mesečnih dijaških štipendij (*)
636.068 EUR = cca. 3.312 povprečnih mesečnih študentskih štipendij (**)
* po podatki SURS je povprečna višina štipendije za dijake v RS leta 2013 znašala 162 EUR (** za študente pa 192 EUR)
 
636.068 EUR = cca. 69,5 let (!) študentskega dela (***)
*** Povprečna neto urna postavka je v letu 2012 znašala 4,4 EUR. Izračun upošteva predpostavko, da bi "študent" delal vsak delovnik po 8 ur (torej 40 ur tedensko), vse leto, brez počitnic in drug prostih dni.
 
Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Ob razkritju podatkov smo bili šokirani in odločitev za odstop se zdi edina logična. Menimo pa, da to ni dejanski ali pa vsaj edini razlog, pač pa zgolj več kot upravičen povod. Ministrica je slabo zastavila delo in se izogibala dialogu z deležniki. Večino ukrepov je izpeljala ali načrtovala samovoljno, brez usklajevanj s ključnimi partnerji. Poleg tega je nadaljevala s »politiko varčevanja« v izobraževanju – no, očitno ne na svoj račun. Prav tako smo bili vsi deležniki kritični do koncepta novega visokošolskega zakona, ki bi bil prav tako še en neuspeli projekt ministrice in njene ekipe. Od novega ministra pričakujemo, da bo sposoben zagovarjati vlaganje v izobraževanje prav v času krize in predvsem, da bo pripravljen na dialog z deležniki ter da bomo sistemske spremembe skupno sooblikovali in izboljšali polje izobraževanja.«

Na ŠOS pozdravljamo odločitev ministrice Setnikar Cankar, da odstopi s funkcije ministrice
Na ŠOS pozdravljamo odločitev ministrice Setnikar Cankar, da odstopi s funkcije ministrice
Prenesi v: