• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Odziv ŠOS ob imenovanju Klavdije Markež //

Odziv ŠOS ob imenovanju Klavdije Markež

Študenti pričakujemo dialog, trdo delo in nujno ureditev visokošolskega prostora

30.3.2015 11:37:17 AM
Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) z velikimi pričakovanji spremljamo imenovanje nove ministrice za izobraževanje, znanost in šport. Glede na to, da je njena predhodnica zavračala dialog z deležniki ter želela samovoljno spremeniti sistem visokega šolstva na nedopusten način, od ministrice Markež pričakujemo predvsem pripravljenost na dialog ter trdo delo, da bomo s skupnimi močmi oblikovali, sprejeli in implementirali ukrepe, ki so na področju nujni že nekaj časa.


Na ŠOS verjamemo, da bo ravno mandat nove ministrice ključen za pripravo in uveljavitev nujno potrebnih sprememb našega visokošolskega prostora, za katere upamo, da bodo dobre za vse, ki ga sooblikujemo. S spremembami odlašamo že nekaj časa, osnutke je pripravilo že več ministrov, do soglasja deležnikov in sprejetja nove zakonodaje pa ni prišlo. Krovni visokošolski zakon potrebuje temeljito prenovo, saj je zaradi številnih dopolnitev že nepregleden, poleg tega pa ne sledi dejanskim razmeram v slovenskem visokošolskem prostoru, ki se je v zadnjem desetletju temeljito preoblikoval. Prednostno je potrebno urediti predvsem financiranje visokega šolstva, saj je trenutno stanje celo protiustavno.
 
Na ŠOS smo zavrnili osnutek izhodišč visokošolskega zakona, ki ga je pripravila ekipa ministrice Setnikar Cankar. Od nove ministrice pričakujemo, da se bo že o izhodiščih uskladila z deležniki, predlog pa pripravila ob veliki stopnji konsenza.
 
Ker verjamemo, da je dobro sodelovanje ključno za doseganje zastavljenih premikov na vseh področjih, od nove ministrice pričakujemo tudi konstituiranje Sveta Vlade Republike Slovenije za študentska vprašanja ter delovne skupine znotraj tega. To vidimo kot eno glavnih poti, kjer lahko tako študenti kot predstavniki različnih vladnih resorjev iščemo skupne rešitve za ureditev in izboljšanje položaja študentov na vseh področjih. Svet se v času mandata predhodnice ni sestal in tako nam je bilo omogočeno sodelovanje pri pomembnih nalogah in predpisih, ki pomembno vplivajo na položaj študentov v Sloveniji.
 
Žiga Schmidt, predsednik ŠOS: »Ob začetku mandata na ŠOS izražamo iskreno željo po konstruktivnem sodelovanju, tudi skozi ponovno vzpostavitev Sveta Vlade za študentska vprašanja, saj verjamemo, da imamo skupne cilje, ki gredo v smeri kakovostnega in dostopnega študija. Že velikokrat smo se izkazali kot konstruktiven partner pri pripravi stališč, ki jih posredujemo v razpravo, utemeljujemo pa ne samo s svojim poslanstvom, pač pa tudi s strokovnimi analizami ter vsebinsko podprtimi argumenti. Je pa pred ministrico, kot tudi vsemi nami, zahtevno obdobje, a upamo, da bomo s skupnimi napori uspeli urediti že nekoliko kaotično področje visokega šolstva.«

Prenesi v: