• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Vnovični poziv mladih za ureditev pripravništva //

Vnovični poziv mladih za ureditev pripravništva

Mladinske organizacije ponovno pozivajo k ureditvi pripravništva v Sloveniji.

22.6.2015 12:21:42 PM
Študentska organizacija Slovenije, Mladinski svet Slovenije in Sindikat Mladi Plus so na novinarski konferenci opozorili, da se na področju reševanja problematike področja pripravništva ni nič spremenilo.

 

Rok za ureditev tega področja, ki ga je nalagal sklep odbora Državnega zbora, se je iztekel 12. 6. 2015. Takrat bi namreč morala biti pripravljena celovita analiza pripravništev in operativni načrt s predlogi rešitev za ureditev področja. Pripravljen je bil le osnutek analize.

Ministrstva (ne vsa!) so posredovala svoje poglede na ureditev pripravništev, ki jih je v skupen, vendar precej pomanjkljiv in površen dokument, združilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM). Ta dokument ne predstavlja celostne analize tega področja, predvsem pa ne predvideva konkretnih rešitev na področju pripravništev v Sloveniji. Mladi so razočarani nad delom ministrstev in vlade, nad nepripravljenostjo za sodelovanje z deležniki ter nad neodzivnostjo večine institucij. To so na ŠOS zapisali tudi v svojem odzivu na analizo, ki so ga v torek, 16. junija, poslali na MDDSZEM.

Pričakovali so predloge sprememb sedanje ureditve, z operativnim načrtom sprememb zakonodaje in finančnim načrtom za zagotovitev plačanih pripravništev. Dobili pa niso ničesar razen veliko idej v zraku, brez ključnih podatkov (podatki o pripravništvih in ocene potreb po novih pripravnikih) in brez konkretnih rešitev, ki bi sistemsko uredile področje pripravništva.

Mladi so prepričani, da brez odprave prepovedi zaposlovanja v javnem sektorju ne bo prave rešitve, zato bi bil že skrajni čas, da začne Vlada, ob upoštevanju pozitivnih rezultatov gospodarskih gibanjih v zadnjih mesecih, razmišljati o odpravi ZUJF-a.

Mladinske organizacije so se v začetku tedna odzvale tudi na »nov« predlog Zakona o urejanju področja pripravništva poslanske skupine SDS. Predlog je skoraj identičen tistemu predlogu, ki ga je SDS poslala v obravnavo v začetku tega leta in še vedno le odpravlja volontersko pripravništvo, ne vsebuje pa predloga ureditve, ki bi temeljila na preverjenih dejstvih oz. analizah in ne zagotavlja sistemskih rešitev na področju vzpostavitve plačanih pripravništev in zagotovitve pripravniških mest, kar je tudi ključni problem sedanje ureditve. Mladinske organizacije so že na prvotni predlog podale svoje predloge izboljšav, ki v novem predlogu zopet niso vsebovane. Zato so, na skoraj identičen predlog zakona, poslanski skupini SDS poslali enake predloge sprememb predloga zakona, kot so jih poslali že pred tremi meseci.

Sprašujejo se, kdaj bo vlada naredila domačo nalogo in izpolnila lastne obljube ter postregla s konkretnimi rešitvami, ki jih nujno potrebujemo za ureditev razmer in zagotovitev vstopa na trg dela številnim mladim.

 

Pričakujejo

 1. da vlada takoj pripravi ustrezne rešitve za vzpostavitev kakovostnih pripravništev,
   
 2. da vlada zagotovi trajna in stabilna sredstva iz integralnega proračuna in s tem zagotovi dovolj razpisanih plačanih pripravništev,
   
 3. da vlada odpravi ZUJF, ki onemogoča zaposlovanje mladih, ter s tem sprosti zaposlovanje mladih v javnem sektorju,
   
 4. da se vlada bolj resno loti sprejemanja ključnih odločitev reševanja problematike mladih, v tem trenutku najbolj socialno ranljive skupine državljanov, in dosledno izvršuje lastne sklepe.

 

Luka Špoljar (ŠOS): »Zahtevamo, da se Vlada RS in vse pristojne institucije bolj resno lotijo sprejemanja ključnih odločitev za reševanje problematike v tem trenutku najbolj socialno ranljive skupine državljanov – mladih. Mladi naj bomo jasna politična prioriteta in ne več družbeno breme. S takšnimi dokumenti kot je ta analiza, Vlada RS kaže, da ni sposobna in ji ni mar poskrbeti za nas.«

 

Na ŠOS so pripravili tudi obširen komentar, na "analizo" MDDSZEM, ki ga najdete TUKAJ in pa časovnico dogajanja (TUKAJ).

 

 

 

Prenesi v: