• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
(Ne)sposobnost zagotavljanja štipendij //

(Ne)sposobnost zagotavljanja štipendij

Za informatizacijo skoraj toliko sredstev, kot za štipendije, spletna stran pa ne deluje

24.8.2015 1:27:14 PM
Danes naj bi bili na spletni strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije (Sklad) objavljeni obrazci – vloge za pridobitev štipendije za deficitarne poklice.

 

Zaradi velikega zanimanja in povečanega števila obiskov na spletni strani pa je dostop do obrazcev otežen, številni so se po obrazce kar osebno odpravili na Sklad. Kljub očitno velikemu zanimanja, je razpisanih zgolj 1000 štipendij, ki bodo podeljene po principu »kdor prej pride, prej melje«. Na Dijaški (DOS) in Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) v današnjem kaotičnem stanju na Skladu med drugim vidimo tudi potrditev naših prizadevanj, da bi bilo štipendij več in bi bile širše dostopne. Prav tako pa tudi tehnične težave simbolično pokažejo nesposobnost države, da bi zagotovila ustrezno število in dovolj visoke štipendije za vse šolajoče mlade, ki takšno finančno spodbudo potrebujejo.
 
Na nevšečnosti pri dostopanju do obrazcev preko spleta so nas danes opozorili številni dijaki in starši, ki so na DOS in ŠOS klicali v upanju, da jim bomo lahko pomagali do obrazcev. Nad ne-delovanjem spletne strani Sklada smo bili presenečeni, so pa trenutno obrazci dostopni tudi na drugih povezavah, preko e-uprave in celo na googlovi platformi. V času, ko so vse informacije dostopne z »nekaj kliki« se nam to, da Sklad ni predvidel povečanega obiska in ustrezno nadgradil spletne strani, zdi najmanj površno. To še bolj preseneča ob dejstvu, da je sklad skoraj toliko sredstev, kot je namenjenih deficitarnim štipendijam, namenil prav informatizaciji: »Projekt Modernizacija sklada – informacijsko komunikacijski portal, 2008-2015, vrednost programa 1.046.387,19; 2 zaposlena na programu.« (Vir: Letno poročilo Sklada za leto 2014) Od izvajalcev razpisa tako pričakujemo, da zagotovijo primerno informacijsko infrastrukturo, ki bo vsem omogočala enak dostop do obrazcev in posledično enako možnost prijave – trenutno so privilegirani tisti, ki so se po obrazce lahko odpravili osebno, v Ljubljano. Trenutno se nam tako postavlja vprašanje, kako bodo vloge razvrščene glede na »čas prejetja vloge«.
 
Poleg tehničnih težav pa se nam zdi veliko bolj ključno poudariti, da današnji naval kaže na veliko potrebo po štipendijah in zanimanje med mladimi tudi za poklice, ki so bili določeni kot manj zanimivi, kar se kaže v trenutnem deficitu kadrov.
 
Možnost, da bodo nekateri dijaki pridobili dodatnih 100 EUR mesečne štipendije sicer pozdravljamo, a se nam to ne zdi ustrezna sistemska rešitev za reševanje problematike zaposlovanja mladih v različnih poklicih. Svoja stališča smo predstavili v sporočilu, ki ga najdete TUKAJ.

 

 

Prenesi v: