• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Status študenta ima številne ugodnosti //

Status študenta ima številne ugodnosti

Vprašanje statusa je eno najpomembnejših vprašanj, ki v času študija zanima študenta

24.9.2015 11:33:40 AM
Na status študenta so poleg obveznosti vezane tudi številne ugodnosti, med njimi pravica do subvencionirane prehrane, prevoza in bivanja v študentskem domu.

 

Status študenta oseba pridobi z vpisom na fakulteto, pri čemer ni pomembno, ali gre za redni ali za izredni vpis. Razlika je le v tem, da je v primeru rednega študija študij brezplačen, v primeru izrednega pa je treba plačati šolnino.

Študent ima lahko status dokler traja posamezni študijski program, pripada pa mu še dodatno leto za ponavljanje letnika ali za vpis absolventa. Možen je tudi prepis, vendar študij skupaj ne sme trajati več let, kot traja študijski program, podaljšan za dodatno leto.

Status študenti izkazujejo s študentsko izkaznico, indeksom ali potrdilom o vpisu skupaj z osebno izkaznico.

Status poleg obveznosti prinaša tudi številne ugodnosti. Študent s statusom tako pridobi pravico do zdravstvenega zavarovanja po starših do 26. leta starosti, pravico do prehrane s študentskimi boni, subvencioniranega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi, štipendije, družinske pokojnine, možnosti opravljanja občasnih in začasnih del preko študentskih servisov ter pravico do subvencioniranega bivanja v študentskih domovih ali pri zasebnikih s subvencijo.

Študent s statusom ima seveda tudi pravico do brezplačnega opravljanja izpitov.

Ko status študentu preneha, zgubi tudi vse pravice, ki so vezane na status. Slednjega študent izgubi, če diplomira, je izključen iz univerze, ne diplomira 12 mesecev po zaključku zadnjega semestra, ne vpiše absolventskega staža, se ne vpiše v naslednji letnik, ne konča podiplomskega študija, se izpiše ali ne konča dodiplomskega študija v ustreznem roku.

Prenesi v: