• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Mesečni strošek študenta 565 evrov //

Mesečni strošek študenta 565 evrov

Povprečni mesečni strošek za študij v Sloveniji je po ugotovitvah Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) 565 evrov.

25.9.2015 10:34:46 AM
Med največje stroške sodijo šolnine, predvsem za izredni študij, vse pogosteje pa tudi plačevanje izvedbe določenih programov. V zadnjih nekaj letih so se mesečni stroški za študij zvišali za več kot sto evrov.

 

Po podatkih ŠOS, ki je v okviru mednarodne raziskave Evroštudent za pristojno ministrstvo poleti 2013 izvedla anketiranje, so bili povprečni stroški študenta, povezani izključno s študijem, 98 evrov (vpisnine in študijsko gradivo). Pri tem so morali 275 evrov študenti pokriti sami (prevoz, prehrana, komunikacije, zavarovanje). Dodatno so za njih stroške krili tudi starši, skrbniki ali drugi, za leto 2013 so stroški za nastanitev, prehrano in prevoz znašali 192 evrov mesečno.

 

Po raziskavi iz leta 2010 so bili takrat povprečni stroški študenta nižji za več kot 100 evrov in so znašali nekaj manj kot 500 evrov. Pri tem so morali nekaj manj kot 300 evrov plačati študentje sami, nekaj manj kot 200 evrov pa starši, država in drugi.

 

Višine šolnin so sicer zelo različne od univerze do univerze in so izračunane ob upoštevanju fiksnih stroškov ter stroškov izvedbe programa (več laboratorijskih vaj, stroškov z opremo, materiali). Tako morajo na primer študenti oblikovalske smeri za nakup materialov (les, barve, pripomočki) za enkratni dogodek iz svojega žepa plačati 100 evrov, za zaključno delo tudi do 500 evrov.

 

Stroškovno zelo drage so tudi določene terenske vaje ali dodatna oprema, ki jo študent potrebuje, pa tudi nakup literature in drugih pripomočkov. Študenti medicinskih in zdravstvenih smeri na primer morajo za dodatni zdravniški pregled, nakup literature, stetoskopov in uniform skupaj odšteti več kot 300 evrov. Študenti geografije in naravoslovno-tehniških smeri pa morajo za terenske vaje v Sloveniji in tujini plačati tudi več kot 100 evrov.

 

 

Prenesi v: