• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
»Iz zgodovine se moramo naučiti delati bolje« //

»Iz zgodovine se moramo naučiti delati bolje«

Danes obeležujemo svetovni dan študentov

17.11.2015 10:18:02 AM
Datum predstavlja obletnico nacistične okupacije praške univerze leta 1939, ko so nacisti ob študentskih demonstracijah ubili 9 profesorjev in študentov te univerze, kar 1200 pa so jih odpeljali v koncentracijska taborišča.

 

Tudi kasneje v zgodovini smo bili priča zatiranju študentov, ki so bili pogosto nosilci gibanj za družbene spremembe. Letos smo skupaj s študenti po svetu žalovali za 147 študenti iz Kenije, ki so bili žrtev napada na  univerzo, prav tako pa krizne razmere, ki smo jim priča danes, veliko mladih in študentov po svetu silijo v to, da prekinejo izobraževanje. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) si bodo prizadevali, da se študentom iz kriznih območij omogoča nadaljevanje študija in integracija v akademsko skupnost. Pridružujejo se mednarodni pobudi za odprt dostop do izobraževanja.
 
Leta 1941 je 17. november postal mednarodni dan študentov, ko se študenti po vsem svetu spomnimo preteklih dogodkov v upanju, da se zgodovina ne bo ponovila, ob tem pa glasno opozarjamo aktualno problematiko. Letos se nam zdi še posebej pomembno izpostaviti, da se moramo iz zgodovine naučiti, kako reševati konflikte na način, da niso ogrožena človeška življenja ali svoboda – v najširšem pomenu besede. Ob tem na ŠOS poudarjajo pomen izobraževanja pri demokratizaciji družbe ter vzgajanju strpnih generacij, zmožnih medkulturnega dialoga. Vsako dejanje nasilja je v nasprotju s temeljnimi vrednotami univerze, ki izhaja iz svobode mišljenja in izražanja, strpnosti ter enakopravnosti. Prav tako pa pušča uničujoč vpliv na raziskovanje in poučevanje ter tako dolgoročno škodi ne samo znanstvenemu in kulturnemu napredku, ampak pa tudi razvoju demokratične družbe.
 
Na ŠOS opozarjajo na pravico do izobraževanja pod enakimi pogoji za vse posameznike, ne glede na njihovo versko ali politično prepričanje ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Na tem mestu ponovno pozivajo vlado, da naj izobraževanje obravnava kot politično prioriteto in naložbo v prihodnost. Enako pomembno je, da se mladim, ki zaključijo z izobraževanjem, omogoči prehod v varnejše zaposlovanje, saj lahko le tako unovčijo njihov potencial in preprečimo, da bi mladi možgani zbežali na tuje.
 
Temeljno poslanstvo ŠOS je skrb za kakovosten in dostopen študij, pri tem pa ne smemo zanemariti širše vloge ne samo študentskih organizacij pač pa študentske populacije, tako pri nas kot po svetu. Na nas je velika odgovornost za prihodnji razvoj družbe, zato je ključno, da med mladimi krepimo vrednote enakopravnosti, strpnosti, solidarnosti, medkulturnega dialoga, svobode govora, pravice do dostojnega življenja ter izobraževanja.
 
ŠOS, članica Evropske študentske zveze – European Students' Union (ESU), se pridružuje pozivu: »Global Call for Action – Free to Move, Free to learn«.
 
»On the International Students’ Day we, students from all over the globe, stand together and united as students and as humans to call for freedom of movement, freedom to study and freedom to live in dignity.«

 

 

 

Prenesi v: