• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Zdrava, brezplačna malica za študente //

Zdrava, brezplačna malica za študente

Med mladimi je potrebno razširit zdrav način življenja!

27.5.2016 1:32:56 PM
V sredo, 25. maja 2016, je v sklopu Scufanega tedna zdravja, ki ga organizira Študentska Organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) pred Štukom stala miza dobrot.

 

Pa ne dobrot, kot so keksi, čokolade, peciva, čevapčiči, krompirček ali podobno. Ne, miza je bila polna sadja, zelenjave, oreščkov, jogurtov in kosmičev, ki so vabili študente k zdravi malici.

Dogodek je bil namenjen ozaveščanju mladih o zdravem življenju. Ker za malico ne obstajata sendvič ali kruh z Nutello, marmelado in drugimi namazi. Prav tako niso čokoladni, sadni, medeni in drugi kosmiči edina rešitev za vmesno potešitev lakote.

Morda res, da ni vedno časa za pečenje jajc, pripravo solate ali katerih drugih jedi, ki potrebujejo čas za pripravo. Zato pa ni hitrejše malice kot jogurta ali skute s sadjem in oreščki. Takšen jutranje-dopoldanski obrok vam bo priskrbel dovolj energije, ki jo potrebujete za dober začetek dneva.

V današnjem času je »biti fit« vedno bolj pomembno in priljubljeno. To vključuje zdravo prehrano, aktivno življenje, kvaliteten spanec in še bi lahko naštevali. Žal pa sta kljub temu debelost in nezdravo življenje med mladimi vse bolj razširjena pojava. Študentje le redko poskrbijo za svoje telo, večina jih raje sedi za računalniki ali na kavicah. Za zajtrk si namesto jogurta, jajc ali sadja raje naredijo sendviče, kosmiče ali popečene kruhe s sladkimi namazi. Za večerjo je na jedilniku ponovno kruh, za kosilo pa se prileže kakšen hamburger, krompirček ali testenine. Tak način življenja slabi naše telo, kar lahko vodi v nezadovoljstvo, depresijo ali druge bolezni.

ŠOUM je tako letos že drugo leto zapored organizirala Scufan teden zdravja, dogodek namenjen ozaveščanju mladih o pomembnosti zdravega in športnega življenja. Študentom so tako predstavili enostavne načine, ki pripomorejo k vsakodnevnemu zdravju in dobremu počutju.

Letos so poleg vadbe na prostem, ki je potekala v ponedeljek in pohoda na Kalvarijo, ki se ga lahko udeležite prihodnji teden, torek – 31. maj, želeli študente in tudi mimoidoče seznaniti z zdravo in kvalitetno malico. Vse projekte v sklopu Scufanega tedna zdravja sofinancira mestna občina Maribor.

Pred Štukom je stala samopostrežna miza, na kateri je bilo veliko zdravih in mamljivih sestavin. Obiskovalci so si lahko postregli s sadjem; od jabolk, hrušk, granatnih jabolk, do jagod, borovnic in češenj, z zelenjavo: razne solate, olive, paprike, paradižnik, h katerim je sodil kis, olje in sol, raznovrstnimi ovsenimi kosmiči, oreščki in pa seveda z jogurti in skuto, ki so omogočili mešanico vsega.

Sramežljivi študentje se mizi sprva niso približali, a ko so organizatorji pogumno pripravili jedi, so se tudi študentje hitro zbrali okrog mamljive mize in si naredili svojo slastno in zdravo malico. 

Študentje so si lahko pripravili svoj brezplačen in zdrav zajtrk.
Študentje so si lahko pripravili svoj brezplačen in zdrav zajtrk.
Prenesi v: