• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Na ŠOS-u proti podaljšanju rokov //

Na ŠOS-u proti podaljšanju rokov

Podaljšanje roka za zaključevanje starih študijskih programov po mnenju ŠOS ni potrebno

15.7.2016 11:55:39 AM
Na ŠOS menijo, da je bil rok za dokončanja študija postavljen jasno in je omogočal dovolj dolgo prehodno obdobje, zato zakona na tej točki po mnenju ŠOS ni treba spreminjati, so sporočili iz ŠOS.

 

Ker pa je vseeno prihajalo do organizacijskih zapletov in napačnih navodil na nekaterih fakultetah, pričakujejo, da bodo te ustrezno reševale problematiko študentov, četudi na račun nekoliko krajših akademskih počitnic.

V krovni študentski organizaciji pričakujejo tudi, da trenutni študenti ne bodo postavljeni na stranski tir, kar se ponekod že dogaja. Študenti namreč poročajo, da imajo težave z dokončanjem študija, saj so mentorji in strokovne službe prezaposleni s starimi študenti.

Prizadevajo si tudi za spremembo meril za prehode, po katerih bi se lahko ti študenti brez težav prepisali v sorodne nove, bolonjske programe. Prav tako znova izpostavljajo težavo neustreznega slovenskega ogrodja kvalifikacij, ki diplomante starih in novih programov postavlja v neenak položaj.

Rok za dokončanje predbolonjskih študijskih programov je 30. september. Študentov, ki čakajo za zaključek študija (diplomiranje ali magistriranje) je po ocenah celo več kot 10.000. Čeprav je rok zakonsko določen in znan že nekaj časa, prehodno obdobje pa je trajalo kar 10 let, se nekaterim zatika. Zato so vse glasnejše tudi pobude za (zakonsko) podaljšanje tega roka, česar na ŠOS ne podpirajo.

Tudi sami so večkrat opozorili, da bodo ob izteku roka fakultete najbrž obremenjene z administrativnim delom, preobremenjeni pa bodo tudi mentorji. Nekatere fakultete so se na to po navedbah ŠOS dobro pripravile in študente že več let opozarjale na iztekanje roka.

Žal pa je ponekod prišlo tudi do nepreglednega sprejemanja sprememb pravilnikov in odstopanja od rokov, ki so sicer veljali za postopke diplomiranja oz. magistriranja. V teh primerih na ŠOS pričakujejo, da bodo fakultete rešile nastali položaj na način, da bodo lahko vsi študenti, ki so skladno z rednimi roki prijavili oz. oddali zaključno delo, s študijem tudi uradno zaključili do 30. septembra. K temu se je s sredinim sporočilom zavezala tudi rektorska konferenca.

Na ŠOS vsekakor upajo na rešitev, ki bo dobra za vse in ne bo nikogar postavila v deprivilegiran niti v privilegiran položaj napram ostalim študentom.

 

 

Prenesi v: