• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Položaj študentov ... v reševanju //

Položaj študentov ... v reševanju

Odziv Študentske organizacije Slovenije na dogajanje ob sprejemanju novel zakonov

6.10.2016 2:11:53 PM
5. okrtobra je v Državnem zboru potekala seja Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Poslanci so obravnavali dva predloga oz. dve noveli zakonov, ki vplivata na življenje študentov, in sicer Zakon o skupnosti študentov (ZSkuS) in Zakon o visokem šolstvu (ZViS).

 

ZSkuS, ki opredeljuje status in delovanje študentskih organizacij, je bil pripravljen brez Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in ni dobil podpore poslancev. Dobili pa smo nalogo, da skupaj z ministrstvom (MIZŠ) pristopimo k oblikovanju novega zakona, ki bo jasneje opredeljeval določena pravno nedorečena področja delovanja študentskih organizacij. Do obravnave predloga novele ZViS po posameznih členih oz. področjih pa ni prišlo, saj so poslanci izglasovali predlog o javni predstavitvi mnenj o predlogu zakona, ki bo potekala v prihodnjih tednih. Na ŠOS se zavedamo nujnosti novele, predvsem zaradi neurejenega področja financiranja, pozdravljamo spremembe na področju večanja pravic študentov, največ zadržkov pa imamo do sprememb na področju sistema zagotavljanja in spremljanja kakovosti.
 
Poslanci so obravnavali predlog novele ZSkuS, ki pa so ga zavrnili zaradi netransparentnega in izključujočega načina, na katerega je bil spisan in vložen, ter zaradi mnogih nasprotujočih si mnenj o posledicah določil. Številni pomisleki so bili izraženi tudi v javni predstavitvi mnenj, ki jo je na prejšnji seji sklical ta odbor in je potekala 14. septembra. Poslanci so s sklepom naložili MIZŠ, da v naslednjih mesecih skupaj z deležniki pripravi predlog novega zakona. Tudi na ŠOS si želimo posodobljenega zakona, ki pa mora biti pripravljen demokratično, v dialogu vseh deležnikov ter upoštevati zakonodajne in nomotehnične standarde. V sklopu Sveta Vlade RS za študentska vprašanja bomo aktivno pristopili k pripravi novele, ki bo uredila pomanjkljivosti zakonodaje, ki ureja avtonomno študentsko organiziranje.
 
Na včerajšnji seji pa so poslanci sklicali tudi javno predstavitev mnenj o noveli ZViS, ki ureja področja financiranja, zagotavljanja kakovosti visokega šolstva, internacionalizacije in demokratizacije univerz pa tudi nekatere pravice študentov. Razlog za takšen sklep je bil sodeč po razpravi nedorečenost področja poučevanja v tujem jeziku in odsotnost zakonske definicije javne službe. Na ŠOS upamo, da se bo ta razprava osredotočila na več področij novele, saj smo trenutno v javnosti slišali le pomisleke glede uvedbe možnosti poučevanja v tujem jeziku, pozabilo pa se je na ostala, prav tako pomembna področja.
 
Na ŠOS predlagani noveli ne nasprotujemo, imamo pa glede določenih vprašanj drugačno stališče od ostalih deležnikov. Svoje pomisleke smo izrazili tudi v razpravi, ki je potekala do zdaj (dostopni TUKAJ). V upanju, da bomo upoštevani, smo pripravili tudi nekaj predlogov amandmajev k noveli (dostopni TUKAJ), ki jih bomo predstavili tudi na javni predstavitvi mnenj.
 
Kljub temu opozarjamo odločevalce, da zaradi podaljševanja postopka sprejemanja novele zmanjkuje časa za sistemsko ureditev visokega šolstva v Sloveniji, ki je nujna. Na ŠOS na nujnost sistemske ureditve visokošolskega prostora opozarjamo že dlje časa, na vnovično novelacijo pa smo privolili, saj sistem potrebuje urgentno stabilizacijo, predvsem na področju financiranja, novelaciji pa naj bi sledila priprava sistemskega visokošolskega zakona.

 


- - -

Dodatne informacije:
Jelena Štrbac Nemec
predstavnica za odnose z javnostmi ŠOS
e-pošta: pr@studentska-org.si
GSM: 031 338 920

 

 

Prenesi v: