• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Študentje častili ½ litra //

Študentje častili ½ litra

V Mariboru častilo 196 študentov in več kot 50 darovalcev se je opredelilo za darovanje organov

12.10.2016 10:49:31 AM
Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) tudi to jesen tradicionalno prireja Študentsko krvodajalsko akcijo. Akcija poteka pod udarnim sloganom »Častim 1 litra!« s katerim se poskuša k darovanju krvi privabiti čim več študentov.

 

S tradicionalno jesensko krvodajalsko akcijo »Častim ½ litra!« pa vzporedno tudi letos potekal vpis v bazo darovalcev krvotvornih matičnih celic. Poleg vpisa v bazo darovalcev krvotvornih matičnih celic pa so se študentje lahko v sklopu akcije opredelili tudi za darovanje organov.

Študentska krvodajalska akcija »Častim ½ litra« je v ponedeljek potekala na Štuku, kjer je kri želelo darovati 136 študentov, v torek pa je potekala v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC). Oba dneva skupaj je kri dalovalo 196 prostovoljcev in več kot 50 darovalcev se je opredelilo za darovanje organo.V sklopu obeh dni je bil organiziran brezplačen prevoz, prav tako pa je bilo poskrbljeno tudi za okrepčilo (malica).

 

Nekaj dejstev o darovanju krvi

 • Kri lahko daruje oseba med 18. in 65. letom starosti,
 • ki tehta več kot 50 kg oziroma je njen volumen krvi, izračunan na podlagi telesne višine in telesne mase, več kot 3500 ml,
 • ki je dobrega zdravja in počutja,
 • ki ima vrednosti hemoglobina 135 g/l (moški) in 125 g/l (ženske).

 

Nekaj dejstev o darovanju organov

 • Kateri organi se darujejo? Najpomembnejši organi, ki jih medicina uporablja za transplantacijo so ledvice, srce, pljuča, jetra, trebušna slinavka, ter tkiva kot so roženica, kosti, koža, žile in srčne zaklopke.
 • Kdo lahko daruje? Darovalec organov lahko postane skoraj vsak. Starostne omejitve za darovanje tkiv ni več, če je le njihovo delovanje dovolj dobro. Darovalci ne morejo biti le obolele osebe, katerih bolezen bi se lahko s presaditvijo prenesla na prejemnika.
 • Kako se daruje? Odvzem organov se kot vsaka druga operacija vedno izvaja v operacijski dvorani. Odvzem kateregakoli organa ali tkiva opravi specializiran zdravnik s svojim operativnim timom.  

 

FOTO: Neja REMS / DOSTOP.si, ŠOUM

 

Kri je daroval tudi sekretar Oddeleka za socialna in zdravstvena vprašanja študentov ŠOUM
Kri je daroval tudi sekretar Oddeleka za socialna in zdravstvena vprašanja študentov ŠOUM
Prenesi v: