• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Novi predsednik ŠOS je Aleksandar Spremo //

Novi predsednik ŠOS je Aleksandar Spremo

Novega predsednika so podprli poslanci oz. svetniki vseh organizacijskih oblik ŠOS

17.2.2017 9:49:12 AM
Člani Skupščine Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so na seji, za mandatno obdobje enega leta, izvolili novega predsednika. To je postal diplomirani pravnik (UN) in študent politologije Aleksandar Spremo.

 

Aleksandar Spremo je bil pred aktivnim udejstvovanjem znotraj študentskega organiziranja, kjer je dejaven že od začetka študija, član Predsedstva in podpredsednik Dijaške organizacije Slovenije (DOS), kjer je vodil Odbor za interesne dejavnosti; v šolskem letu 2009/10 pa je bil tudi predsednik Dijaške organizacije Slovenije. Izkušnje v študentskem organiziranju je nabiral v Študentskem svetu Pravne fakultete UL in kot član Predsedstva ŠOS, kjer je tudi predsednik Odbora za obštudijske dejavnosti. Opravlja pa tudi delo vodje pravnega svetovanja na Zavodu Študentska svetovalnica.
 
V svojem programu je predstavil izhodišča in smernice, ki jih namerava zasledovati v prihajajočem mandatu. Poudaril je pomen avtonomnega in samoupravnega študentskega organiziranja, ki je pomembno ne samo za študente, ampak za družbo nasploh ter predstavil smernice delovanja ŠOS na glavnih področjih, kjer aktivno nastopa.
 
Na področju visokega šolstva je poudaril aktivno vključevanje in sodelovanje pri pripravi novega sistemskega visokošolskega zakona. Kot eno prioritet je izpostavil ureditev področja avtorskih pravic študentov. Na področju socialnih in zdravstvenih vprašanj si bo ŠOS prizadeval za celostno ureditev pripravništev. Novi predsednik pa je napovedal tudi vložitev pobude za presojo ustavnosti Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v zvezi s starostno mejo 26+. Osrednji projekt ŠOS na tem področju pa bo sistemska vzpostavitev sistema beleženja izkušenj iz naslova študentskega dela. Na področju obštudijskih in interesnih dejavnosti bo ŠOS nadaljeval s stalnimi projekti. Novost bo projekt »Živim zdravo, študiram s polno paro!«, ki bo namenjen promociji zdravega življenjskega sloga med študenti, s posebnim poudarkom na zdravi prehrani in študentskem športu, kjer bo ŠOS še dodatno okrepil sodelovanje s Slovensko univerzitetno športno zvezo (SUSA).
 
Aleksandar je kot diplomirani pravnik (UN) napovedal tudi spremembe in dopolnitve aktov ŠOS, ki bodo potrebne zaradi uskladitve s prihajajočim Zakonom o skupnosti študentov, pa tudi zaradi delne zastarelosti, ki ne odraža realnega dejanskega stanja in predstavlja oviro pri učinkovitem delovanju ŠOS.
 
ŠOS pa bo tudi v prihodnje nadaljeval z aktivno vlogo v mednarodnem okolju. Mednarodno sodelovanje v okviru Evropske študentske zveze (ESU) bo nadgradil z organizacijo skupščine ESU, pomladi 2018 v Sloveniji.
 
Aleksandar Spremo, predsednik ŠOS: »Svojo vlogo vidim kot povezovalno med člani Predsedstva ŠOS oz. vsemi organizacijskimi oblikami ŠOS. Skupaj si bomo prizadevali za uresničevanje zastavljenih ciljev v tem mandatu. Prav tako pa želim poudariti, da je ŠOS vključujoča organizacija, zato vabim vse študente, da se s svojimi predlogi za izboljšanje študentskega položaja obrnejo na nas.«
 
Celotna predstavitev in program novega predsednika ŠOS sta dostopna na spletni strani ŠOS.

 

 

Novi predsednik ŠOS.
Novi predsednik ŠOS.
Prenesi v: