• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Slovenija - mentorska država //

Slovenija - mentorska država

Z mentorstvom začneš stopničko višje

28.6.2017 1:26:16 PM
V Zavodu za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon, pobudniku vseslovenske akcije »Slovenija – mentorska država« so maj in junij že tradicionalno posvetili pobudi mladih za spodbujanje mentorskega povezovanja.

 

Zaključuje se vseslovenska akcija, ki poteka pod sloganom »Vse v naravi kroži, naj zakrožijo tudi izkušnje.« Odvijajo se še zadnji dogodkiin otvoritve mentorskih kotičkov po Sloveniji. Akcija poteka pod okriljem Tedna vseživljenjskega učenja, ki je največja promocijska kampanja s področja vseživljenjskega učenja.

Z oblikovanjem mentorske kulture v Sloveniji lahko vidno spodbudimo izmenjavo izkušenj in medgeneracijsko sodelovanje. Dodatno mentorsko povezovanje predstavlja obliko vseživljenjskega učenja in pretoka informacij med generacijami. V to so prepričani tudi v Zavodu Ypsilon, kjer dva meseca v letu, običajno maj in junij, že tradicionalno namenijo vseslovenski akciji »Slovenija – mentorska država«. Vseslovenska akcija se uresničuje v okviru Mentorskega programa – Uči se od najboljših, kot aktivna pobuda mladih za dvig ozaveščenosti ter informiranosti o prednostih mentorstva v korist vseh generacij.

 

Z mentorjem se srečuj v Mentorskem kotičku

Vseslovenska akcija »Slovenija – mentorska država« se je pričela 12. maja, zaključila pa se bo 30. junija 2017. V tem času so se po celotni Sloveniji na več kot 100 lokacijah odvijale delavnice in izobraževanja ter aktivnosti ozaveščanja na temo mentorskega povezovanja, ki še potekajo. Letos so vzpostavili preko 80 novih mentorskih povezav.Vokviru akcije so v Zavodu Ypsilon nadaljevali z vzpostavljanjem mreže Mentorskih kotičkov po Sloveniji.

»Iniciativa vzpostavitve mreže mentorskih kotičkov za spodbujanje mentorskega povezovanja prikazuje trajnostnostno noto vseslovenske akcije. V mentorskih kotičkih se bodo mentorski pari namreč srečevali tudi po zaključku akcije,« je inicativo predstavila Maja Ceglar, vodja Mentorskega programa – Uči se od najboljših.

Urška, udeleženka otvoritve mentorskega kotička na lokaciji v ABC Hubu v BTC Cityju je povedala, da se bo od sedaj naprej srečevala z mentorjem v mentorskih kotičkih: »Menim, da srečanje v mentorskem kotičku ponuja priložnost, da z mentorjem vzpostaviš profesionalen način dela in doseganja ciljev. Predstavlja obliko srečevanj, ki omogoča mentoriranje v spodbudnem okolju.« Lokacije Mentorskih kotičkov so v Ljubljani, Celju, Novem mestu, Kopru in Mariboru. Oglejte si jih na http://www.mentorstvo.si/.

 

Mentoriranje je dober izgovor, da nekoga pocukaš za rokav

V vseslovensko akcijo »Slovenija – mentorska država« je bilo vključenih več kot 50 partnerskih organizacij, s katerimi so po vsej Sloveniji spodbujali k dvigu ozaveščenosti o pomenu ter prednostih mentorskega povezovanja in oblikovanju mentorske kulture v Sloveniji.

Podpornica in partnerica vseslovenske akcije Nina Dušić Hren, psihologinja in direktorica Zavoda Dober Stik spodbuja, da vstopite v mentorsko povezavo tudi vi: »Vstopite v mentorsko povezovanje, saj je lahko nagrajujoče. Mentorstvo je dober izgovor, da nekoga pocukaš za rokav in vprašaš, če bi bil tvoj mentor.«

 

Po zaključku študija potrebuješ prav mentorja

Med vseslovensko akcijo je bilo na aktivnostih v zraku vprašanje, ali je mlade težko prepričati o pomenu in prednostih mentorstva?»Tudi ko bom oddala magistrsko nalogo, moram poskrbeti, da se še naprej učim in pridobivam nova znanja. Resnično potrebujem pomoč mentorja, ki mi bo v oporo na veliki življenjski prelomnici, ter me bo usmeril pri iskanju novih priložnosti,« je z nami delila Tina, udeleženka delavnice na Zavodu RS za zaposlovanje, ki je spoznala, da potrebuje mentorja.

Miha Žefran, direktor Zavoda Ypsilon ob tem dodaja, »z mentorskim povezovanjem pridobimo tako mladi, kot starejši. Prenos znanja in izkušenj poteka vzajemno v obe smeri in vzpostavi se ‘win – win’ situacija.«

 

Z mentorjem je lažje začeti na delovnem mestu

Med vseslovensko akcijo smo na aktivnostih spodbujali pogovor o mentorstvu v podjetjih. Nekatera Slovenska podjetja se zavedajo pomena mentorskega povezovanja znotraj podjetja in ga vpeljujejo v organizacijsko kulturo. Izpostavljeni so bili nekateri odlični primeri mentorstva, in sicer v Steklarni Hrastnik, Palomi, Knauf Insulation, Optiwebu in hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons.

V podjetju Optiweb z mentorjem povežejo pripravnike, medtem ko je v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons z mentorjem povezan tudi generalni direktor Aleksander Valentin. »Imel sem srečo, da sem imel dobrega mentorja znotraj hotelske verige, ki me je spremljal pri najpomembnejših poslovnih odločitvah in s tem doprinesel tudi k moji osebnostni rasti.« 

 

Vse v naravi kroži, zaokrožile so tudi izkušnje

Vseslovenska akcija »Slovenija – mentorska država« pod sloganom »Vse v naravi kroži, naj zakrožijo tudi izkušje,« je spodbudila pogovor o prepoznavanju pomenu mentorskega povezovanja. Izmenjava izkušenj in dvosmerno učenje je ena izmed ključnih prednosti mentorskega povezovanja.

 »Mentor lahko na nas prenese svoje znanje in izkušnje, ki jih je dobil ob delu. Pomaga nam, da svojo pot začnemo stopničko ali dve višje,« dodajastrokovni direktor Zavoda Ypsilon Andraž Šiler.

Zaključek vseslovenske akcije »Slovenija – mentorska država« ne pomeni, da zaključujemo s spodbujanjem kroženja izkušenj. Pridružite se Mentorskemu programu – Uči se od najboljših, kot mentorji ali mentoriranci preko www.mentorstvo.si.

 

Prenesi v: